
Sinds 1992 en het indrukwekkende Hygiëne van de moordenaar presenteert Amélie Nothomb elk jaar na de zomer trouw een nieuwe literaire boreling. De kleurrijke Belgische schrijfster publiceert op het ritme van een metronoom. Met haar radde tong en niet onaardige snoetje steelt ze de show in talrijke interviews en tv-optredens waarbij ze met plezier opvallende oneliners dropt over haar pathologische schrijfdrang (“ik schrijf 3,7 romans per jaar”), haar vroegere anorexia (“ik was Buchenwald”) en haar bizarre eetgewoonten (“ik eet voornamelijk rot fruit en bedorven kaas”). Nothomb ligt goed bij de kritiek, maar is vooral een onweerstaanbare publiekslieveling. (Amélie Nothomb, De verloofde van Sado, Manteau, vertaald door Marijke Arijs – Deze tekst verscheen eerder in Knack op 30 april 2005)
Aha, een nieuwe Nothomb, goed dat je hem bespreekt! En hoe! Voor de studie van de recensie als tekstsoort zou ik jouw teksten als schitterende voorbeelden obseerveren en analyseren. Zo schrijf je een (zeer) goede recensie. Jaja, ik hou al op. Ik méén wat ik zeg.
“Een onweerstaanbare publiekslieveling” noem je haar, en ik kan vanuit mijn oude lespraktijk bevestigen dat Amélie Nothomb ook zeer goed lag bij mijn leerlingen van 5 en 6. Er heerste zelfs een soort Nothomb-manie of noem ik het beter een Amélie-rage? Hoeveel Nothombs ik in de leesportfolio’s Nederlands de laatste jaren ben tegengekomen, weet ik niet. De titels, thema’s, personages, de dialogen, de stijl: alles was aantrekkelijk voor de jonge lezers. Ook imagologie speelde hier, denk ik. Amélies hele verschijning, zoals we haar op foto’s en op YouTube hebben gezien, was ‘speciaal’. Die wereldberoemde jonge Belgische schrijfster wilden ze wel eens lezen, en die romans vielen niet tegen!
Mag ik jou bij wijze van voorbeeld nog even attent maken op de creatieve boekverwerking die Rutger Gaumann met Joy Gijsen maakte en waarin ook Seline Caymaz een rol had? Het gaat om hun verfilming van een passage uit “Antichrista”: Driekoningenkoek heet de film en je kunt hem vinden op http://janien.wordpress.com/de-leesfabriek-0607-online-2/.
Veel groetjes
janien