Prix Goncourt voor Marie NDiaye

Prix Goncourt voor Marie NDiaye 150 150 Bart Van Loo
De Prix Goncourt, de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, is maandag toegekend aan de Frans-Senegalese Marie NDiaye voor haar werk Trois femmes puissantes.

  • NDiaye is de eerste vrouw sinds 1998 die de prijs in ontvangst mag nemen. Ze kreeg tijdens de eerste ronde vijf stemmen, tegen twee voor de Belg Jean-Philippe Toussaint (La vérité sur Marie) en één stem voor Delphine de Vigan (Les heures souterraines).
  • Trois femmes puissantes, uitgegeven bij Gallimard, bestaat uit drie verhalen waarin de heldinnen telkens volharden om hun waardigheid te bewaren, tussen Frankrijk en Afrika.
  • De schrijfster werd op 4 juni 1967 geboren in Pithiviers, in het centrum van Frankrijk, uit een Senegalese vader en een Franse moeder, en groeide op in de Parijse buitenwijken. Ze werd in Frankrijk opgevoed door haar moeder, een leerkracht natuurwetenschappen, en publiceerde haar eerste roman, Quant au riche avenir (1985), toen ze achttien jaar was.
  • Ze stopte al snel met studeren om zich aan het schrijven te wijden. Op 23 jaar tijd schreef ze een 20-tal werken, die voornamelijk bij Minuit en vervolgens bij Gallimard uitgegeven werden, zoals Comédie classique (1988), La femme changée en bûche (1989) en La sorcière (1996).
  • NDiaye is een atypische, geëngageerde en feministische schrijfster en verrast de lezer met de vreemdheid van haar verhalen, die gaan over vrouwen en ingewikkelde verhoudingen tussen mensen.
  • De Prix Renaudot, die andere grote Franse literaire prijs, gaat naar Un roman français van Frédéric Beigbeder.
Bron: Knack Boekenburen.
Meer info over Franse rentrée litteraire vindt u
in het blogbericht Rentrée littéraire met rimpels,
waarin ik Marie Ndiaye tipte als
grote winnares van het prijzencircus.
Dat was niet moeilijk:
heel de Franse pers deed het voor mij.

  • Bart Van Loo (1973) 3 november 2009 at 10:00

    Doe maar Janien! Voeg maar toe als reactie. Fijne groet vanuit la douce France, Bart.

  • Wow!! Heb het al een tijdje voorvoeld. Mijn intuïtie, weet je. "Trois femmes (…)" heb ik nog niet gelezen, wel "Rosie Carpe", de Prix Fémina 2001. Ik wil jouw post graag beantwoorden met een kleine 'poging tot recensie', beter: een lezersimpressie van dat boek. In alle bescheidenheid, Bart. Ik ben geen kenner van de Franse literatuur, gewoon een gewone lezer.