“DE BOURGONDIËRS” verkocht aan DUITSLAND & ENGELAND

“DE BOURGONDIËRS” verkocht aan DUITSLAND & ENGELAND 557 833 Bart Van Loo

Ongeveer 3 maanden geleden kreeg ik telefoon van De Bezige Bij. Beck Verlag (de prestigieuze Duitse uitgever van o.a. Piketty en Zamoyski) had een net heel mooi bod had gedaan op mijn boek, hoewel dat enkel nog in de vorm van een WORD-document bestond. “An offer you can’t refuse”. Dat nieuws kwam zo onverwacht dat ik een Duitse traan over mijn wang voelde lopen. Ontroerd haalde ik een uitstekende fles Spätburgunder uit de kelder.

Een week later kreeg ik weer telefoon. Dat ook de Britse uitgeverij Head Of Zeus mijn nieuwe nog niet verschenen boek absoluut wilde uitgeven. Deze keer liep er een Engelse traan over mijn wang, en daalde ik op de tonen van God Save the Queen de trappen naar mijn wijnkelder af.

Ik moest het nog even geheim houden, maar nu kan ik het blijde nieuws ook hier delen. En u melden dat de Duitse vertaler al deze maand aan zijn titanenwerk begint. Dat de 600 blz. van “De Bourgondiërs” vanaf 2020 ook in het Duits en het Engels te lezen zullen zijn, vervult me met een jongensachtige vreugde die moeilijk te beschrijven valt*.

Overmorgen ligt het nieuwe boek in de winkel. De hertogen, de koningen, kanseliers, hofschilders, kopiisten, schenkheren, boogschutters, kroniekschrijvers, ja, ook het voetvolk, iedereen staat te trappelen om de Belgische en Nederlandse boekhandels te bestormen.

Hoort u daar al enig geroffel in de verte? Het zijn de Bourgondiërs!

(* met grote dank aan Haye Koningsveld, Uta Matten en Marijke Nagtegaal van de Bezige Bij)