Scheveningen

Scheveningen 601 332 Bart Van Loo

Na mijn optreden bij Paagman in Den Haag, wandelde ik naar het strand van Scheveningen. Gisteren aanschouwde ik in Maastricht nog het graf van de Heilige Servaas waar Godfried van Bouillon om heil was komen bidden, nu stond ik met mijn tenen in de Noordzee. Achter mij, een fiks aantal boogscheuten verderop, lag het Binnenhof, waar Filips de Goede zich tijdens zijn oorlog met Jacoba van Beieren verschanste. Hij kwam alleen nog maar buiten aan het hoofd van zijn leger.

Ik had oortjes bij en deed ze in. Zo kon ik de derde aflevering van de Klara-reeks beluisteren terwijl de zon zakte en de zee almaar meer strand opvrat. Bij het huwelijk van Jan zonder Vrees stond de gouden schijf nog aan de hemel te stralen, bij de bouw van het klooster van Filips de Stoute in Champmol begon het water aan het licht te likken, en toen de Franse koning Karel VI plotseling als een waanzinnige op zijn gevolg inhakte, zonk het hele spectrum in duisternis.

Het was pas toen ik verderop in een restaurant wat vis bestelde dat het me opviel. Ik had nog altijd mijn zonnebril op.

PS Hier kunt u de drie eerste afleveringen van de reeks / podcast beluisteren: https://bit.ly/2U785ns.