De Bourgondische podcast gewikt en gewogen

De Bourgondische podcast gewikt en gewogen 310 309 Bart Van Loo

In de laatste aflevering van VINK – dé podcastgids van Nederland – bespreken radiorecensent Vincent Bijlo, radiopresentator Mischa Blok (NPO Radio 1) en Volkskrant-recensent Stan Putman de Klara-podcast van “De Bourgondiërs”. Het begint met een soort van parodie op mijn manier van vertellen waarna ik dacht: oei, nu gaan we het krijgen. Al moet ik toegeven dat mijn verstelstijl zeer parodieerbaar is.

Dat bleek gelukkig gewoon een grapje te zijn, want de drie waren juist enthousiast. Woorden die vielen: “binge-listening: ik kon er gewoon niet mee ophouden”, “heel fijn dat er zulke mooie muziek in zit”, “subtiel gemaakte soundscape”, “zeer fraai geproduceerd”, “hulde aan Klara”, “waanzinnig meeslepend”. Besluit: “Hier is het medium podcast voor uitgevonden”. Dat zijn schone woorden, zeker als ze uitgesproken worden door journalisten die zelf ook nog eens verwoede podcastmakers blijken te zijn. Beluister zelf vanaf 3m48.

Ook wordt de interessante vraag gesteld of deze podcast niet de verkoop van het boek ondermijnt. Dat was, moet ik toegeven, ook een vrees van De Bezige Bij. De verkoopcijfers spreken het in ieder geval tegen. Ik denk dat het net complementair is: na het lezen, kan het interessant zijn om de belangrijkste elementen uit het boek in een (sterk gecondenseerde versie) te beluisteren om alles beter te verankeren in het geheugen, of net andersom: eerst luisteren en daarna lezen om verder in de diepte te gaan. Ach, er zullen zeker luisteraars zijn die nooit het boek kopen.

Maar ik wilde die podcast ook los van commerciële redenen maken: gewoon als uitdaging voor de verteller in mij, maar net zo goed om dit verhaal voor eeuwig en één dag beschikbaar te maken voor wie er zich luisterend in wil verdiepen: in familieverband samen met de kinderen naar het verslag van een vergeten veldslag luisteren of joggend de inauguratie van het “Lam Gods” herbeleven. Waarom geen leraars die fragmenten in de klas laten horen of studenten die de kennis van hun cursus middeleeuwen kleurrijk willen bijspijkeren, kortom, een ouderwetse en tegelijk hedendaagse manier om bij te dragen aan onze vaderlandse geschiedenis. Tja, er zal wel voor altijd een leraar in mij verscholen blijven.

Wat er ook van weze, het doet me plezier dat de podcast ook de weg naar Nederland heeft gevonden én dat Klara geroemd wordt voor haar podcast-inzet. Ik noem de makers nogmaals bij naam: Rolly Smeets​ en Annick Lesage​. En ik groet Chantal Pattyn​.