ANANAS VAN KORTRIJK

ANANAS VAN KORTRIJK 3024 4032 Bart Van Loo

Zondag genoten we van een Erfgoeddag vlak voor de eigen deur. In zijn atelier “maak zelf een eigen fruitboom” legde Dieter Dewitte uit hoe je een boom kon enten, en vooral hoe je een oud fruitras weer in de vaart der volkeren kunt opstuwen. Ik kwam thuis met een geënte tak van “Ananas de Courtrai”, een perelaar die ik graag van de vergetelheid wil redden.

Oh ja, ik had nog kunnen kiezen voor “Reinette Bakker Parmentier” (een oud appeltje) of “Fondante de Cuerne” – een naar verluidt in de mond smeltende peer uit Kuurne van lang geleden. Maar ik ging door de knieën voor de achttiende-eeuwse ‘ananas’ uit Kortrijk. Geschiedenis is een verhaal van zaken die roemloos verdwijnen en elementen die doorgegeven worden. Ik hoop dat de witzoete “Ananas de Courtrai” het nageslacht over enkele decennia nog zal behagen.

Ik liet de tak een nacht in het water staan. Geholpen door de dochter en het buurmeisje plantte ik hem gisteren in een pot. Later als het ding tanden krijgt, zet ik hem in de volle grond.

Wat een heerlijke dag was het trouwens afgelopen zondag! Een grote pluim aan alle vrijwilligers. Dank aan de Erfgoedcel Wevelgem, de heemkundige kring Wiblinga en het gemeentebestuur. En natuurlijk lang leve het Hoevemuseum uit Moorsele en zijn geestelijke vader Marcel van Doorne!

Meer info over het enten van fruitbomen: https://beweegt.velt.be/fruitgroepwevelgemmenen/3649/welkom

Wevelgem Cultuur
Gemeente Wevelgem