Nostalgie

Nostalgie 960 1280 Bart Van Loo

Zeventien jaar geleden had Solange De Groote me uitgenodigd om te komen spreken in de bibliotheek van Zingem. Over Zola godbetert. En er waren warempel 75 mensen komen opdagen – waaronder mijn trotse vader die mij voerde omdat mijn auto defect was. Hoe vaak had ik niet voor drie man en een paardenkop gesproken? Dit was niet minder dan een triomf.

Vandaag werkt Solange in de bibliotheek van Bonheiden (de liefde!). Dat wist ik niet. Dus was het een verrassing dat we elkaar vorige week opnieuw zagen – ik ben weer op pad met “De Bourgondiërs”, alle data hier.

Een moment van nostalgie. Je vergeet veel, maar sommige dingen onthoud je dan weer wel. Zingem 2002-Bonheiden 2019: we waren zeventien jaar ouder, maar geen spat veranderd, zo leek het toch. En nostalgie ten top, ik vond nog een reactie in mijn computer van zeventien jaar geleden. Dat ik het bewaarde, zegt dat het me toen moet hebben getroffen.

Schoon, toch? Zoals Villon zou zeggen, waar is de sneeuw van weleer? Où sont les neiges d’antan? Wel soms valt die gewoon uit de lucht. Oude sneeuw, maar perfect om een bal mee te rollen. Goed mikken en hopla, je bent even bijna twintig jaar jonger.
————————————–

PS Bibliotheek Zingem, november 2002:
“Gisterenavond hadden wij in het kader van de bibliotheekweek en in samenwerking met enkele lokale verenigingen een avond onder het motto “Op stap door Parijs in het spoor van Emile Zola”, met als spreker Bart Van Loo. Een niet voor iedereen voor de hand liggende onderwerp, dus is het soms een beetje bang afwachten of je wel reactie zal krijgen. Als je dan op de avond zelf 75 “man” mag verwelkomen, die enthousiast reageren op het (niet luidop vooraf aangekondigde) glas wijn, stukje Frans brood en Franse kaas en die genieten van een bijzonder gedreven spreker en gemotiveerd worden om daar “ook eens iets van te lezen”, ben je als bibliotheekpersoneel gesterkt in je mening van “daar doen we het voor” en schenkt dit bijzonder veel voldoening en vormt dit een tegengewicht tegen de soms negatieve aspecten.”

 

PS Voor de foto ging ze nog snel het eerste boek zoeken dat ze ooit van me kocht: de eerste versie van “Als kok in Frankrijk”. Ah!

  • dorine van renterghem 6 mei 2019 at 15:38

    Wat leuk om te lezen! Ik werk nu in de bib van Zingem (ondertussen Kruisem) en tijdens de eenzame kafturen liet ik mij de afgelopen weken gezelschap houden door de podcast van de Bourgondiërs.
    Ik luisterde net de laatste aflevering en heb een beetje heimwee naar jouw vertellingen, Bart, vandaar dat ik op jouw site aan het zoeken was naar meer. Hoe groot kan het toeval zijn dat ik net nu, vandaag op deze blogpost stuit? Solange, als je dit leest, dan krijg je mijn warme groeten en Bart, als jij dit leest, ik kijk al uit naar nog meer verhalen! Dorine

    • Bart Van Loo 6 mei 2019 at 16:12

      Dankjewel, Dorine, voor je fijne reactie. Wat een toeval! Ik speel ze door aan Solange. Bart