GROENE WATERMAN

GROENE WATERMAN 472 632 Bart Van Loo

Hulde aan degenen die gisteren de tropische temperaturen trotseerden om in de Groene Waterman te komen luisteren naar de laatste Bourgondische avond van het jaar. Op het podium zweette ik als een rund en toen ik bij passages die ik nu al tientallen keren bracht een enkele keer in mijn woorden verstrikt geraakte, dicteerde de vermoeidheid in mijn leden de boodschap: het is stilaan goed geweest. Toch was het een zeer fijne avond in een prachtboekhandel. Dank voor de heerlijke ontvangst en lang leve de Groene Waterman.

Na afloop stond er een lange rij lezers met een boek in de hand. Ik nam rustig de tijd om met iedereen een praatje te maken, en dan bleek opnieuw hoeveel mensen iets hebben met de Bourgondiërs of zonder het te beseffen zaten te wachten op dit “oerverhaal”. Ook fijn om te vast te stellen: dat er een groep van volgers bestaat die naar alle optredens komen – soms zelfs meerdere keren – en me van boek tot boek trouw blijven. Vaak worden herinneringen opgehaald aan pakweg “Chanson” of “Napoleon”, soms begint iemand zelfs over “Parijs retour”. Ik kan er alleen maar dankbaar om zijn.

Na afloop zakten we in beperkt gezelschap door in de Witzli-Poetzli. Dat maakte de avond compleet. Die was begonnen in het gezelschap van Chris Boudewijns van De Bezige Bij met wie ik (samen met haar sympathieke man) een hapje was gaan eten. Bij deze dank ik de onvermoeibare Chris voor haar niet aflatende inzet voor mijn boek. Wat een energie en wat een kennis van zaken. Zonder twijfel bellen we deze week nog eens een laatste keer om de stand van zaken op te maken. Dat doen we al 23 weken lang.

Nu volgt nog een laatste pittige werkweek – waarover later meer – en dan komt die lange break die ik nu al een tijdje aankondig. In 2020 volgen er nog vele optredens. Het is goed om dit verhaal enkele maanden te laten liggen zodat ik er later met een frisse blik tegen aan kan kijken. Blijven sleutelen is de boodschap. Het moet een uitdaging blijven. Op mijn site staan al een aantal data genoteerd. Weldra meer.

Kalender

Foto’s: Els Crauwels en Chris Boudewijns