AUDIOBOEK ‘NAPOLEON’ GETEST

AUDIOBOEK ‘NAPOLEON’ GETEST 806 1093 Bart Van Loo
De afgelopen weken was ik best nog veel onderweg. Wat is er beter dan een podcast beluisteren in de auto? Maar deze keer probeerde ik iets anders, een audioboek, en wel mijn eigen “Napoleon”. Zou dat werken? Een boek dat voorgelezen wordt. Ga ik niet halverwege, of al veel eerder zeggen: ik hou ermee op, het is goed geweest.

Neen, en dat had alles te maken met voorlezer Cees van Ede. Wat een kunde! Een boek als “Napoleon” voorlezen is geen kattenpis. Er gebeurt veel, van guillotine over veldslagen tot Sint-Helena. Als je het eerste hoogtepunt al zwaar aanzet, wat moet je dan met de volgende straffe momenten? Dat doet Cees van Ede voortreffelijk. Zijn dosering is indrukwekkend. En dan is er nog zijn stem die je helder en aangenaam door de vijfhonderd bladzijden loodst.

Ik dacht dat ik al heel wat details vergeten was, en dat klopte ook, maar kijk toen ik ze weer hoorde, wist ik vaak weer waar ik ze geschreven had. Onder de notenboom, onder de linde, of binnen in de woonkamer, in mijn schrijfkamer… Zelfs of het winter was, of dat het regende. Wat dat betreft is het beluisteren van een boek, dat je zoals in dit geval 5 à 7 jaar geleden schreef, een aanrader voor elke schrijver. Een ferm Proustiaans madeleinekoekje.

Tijdens de Bourgondische tournee kwam Cees van Ede luisteren in Heemstede. Hij had een cadeautje bij. Het luisterboek in een ringdoosje, met een strik errond, en de cover erop, netjes uitgeprint op de juiste grootte. Toen hij me vervolgens met een glas wijn in de hand vertelde dat hij een jeugdvriend was van France Gall wist ik één ding: als “Chanson” of “De Bourgondiërs” ooit een audioboek worden, dan kan er maar één voorlezer zijn. Cees van Ede.

———–
U kunt het luisterboek HIER beluisteren en DAAR aanschaffen.
* HIER = https://www.storytel.com/nl/nl/books/550541-Napoleon
* DAAR = https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789403126302/napoleon
* GRATIS LUISTERFRAGMENT = https://soundcloud.com/user-535447700/napoleon-de-schaduw-van-de-revolutie-bart-van-loo-voorgelezen-door-cees-van-ede