Jan zonder Vrees: exact 600 jaar geleden vermoord

Jan zonder Vrees: exact 600 jaar geleden vermoord 703 682 Bart Van Loo

Exact 600 jaar geleden werd de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees als een hond afgemaakt op de brug van Montereau. Vandaag hangt er een klein herinneringsbord waarvoor je moet bukken om het te kunnen lezen. Als je vervolgens weer recht komt, stel je vast dat je in de schaduw van een gigantisch ruiterstandbeeld van Napoleon staat. Frankrijk in 1 beeld gevat.

De gevolgen van die moordpartij waren nochtans niet gering – een sleutelmoment uit de burgeroorlog én de Honderdjarige Oorlog. Daarover lees je uiteraard meer in “De Bourgondiërs”. Even nu naar het fatale moment. Dankzij recent opgedoken documenten kon ik het gebeuren redelijk in detail beschrijven. Fragment uit het boek, p. 219.

“Een zwartgeklede man hief zijn zwaard in de lucht en haalde met volle kracht uit. De vuist die Jan nog balde werd afgehakt. Het zwaard raakte hem ook in zijn gezicht. Stond hij net nog recht, nu lag de held van Nicopolis op de grond, de ogen naar de kroonprins gericht. Die bleef roerloos toekijken. Het ging zo snel dat amper drie van Jans makkers hun zwaard konden trekken. Ze werden omgebracht of evenals de overige zeven gevangengenomen. Terwijl ze door een overmacht werden weggevoerd, hadden ze net de tijd om te zien hoe een krijgsman naast hun gevallen leider knielde en hem met zijn zwaard doorboorde. De achtenveertigjarige Jan zonder Vrees slaagde er nog in zijn rug te rechten. Zijn doodsreutel was het laatste wat ze hoorden”.