WEER KAREL DE STOUTE

WEER KAREL DE STOUTE 940 788 Bart Van Loo

Gisteren ben ik op bezoek geweest bij Koen Broucke. Die woont nu drie weken in zijn eigen tentoonstelling in Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem. Hij presenteert er zijn doctoraat in de kunsten “Onder de roze duisternis van het slagveld”. Hierin stapt een schilder (hijzelf) met potlood en penseel in de hand door de geschiedenis, manmoedig van veldslag naar veldslag. Koen en ik kennen elkaar natuurlijk al langer: hij maakte de prachtbeelden bij de Napoleon-voorstelling, maar toch wist hij me nog te verrassen.

Want wat bleek? Net als ik was hij als jong broekje geïntrigeerd geraakt door dezelfde prent uit ‘’s Lands Glorie’. Nog wel het beeld waaruit mijn hele boek is voortgesproten. U weet wel. Nancy, 1477. De sneeuwvlakte. Twee mannen die komen aanlopen. Het lijk van Karel de Stoute, aangevreten door de wolven. Koen maakte van de onvergetelijke prent van Jean-Léon Huens een eigen interpretatie waarbij hij op zoek gaat naar wat hij de “atmosferische laag” noemt. Naar zijn aanvoelen kleurt die hier “Pruisisch blauw: de kleur van de koude schaduw”. Het is een klein werkje, maar ik kon er mijn ogen niet afhouden.

Ik wilde het gelijk in mijn binnenzak mee naar buiten smokkelen. Maar ik ben een beleefde jongen en heb Koen gewoon gevraagd naar de catalogusprijs van zijn eerbetoon aan Huens. Het is toch onwaarschijnlijk dat de man die beelden maakte bij mijn Napoleon-woorden nu geheel los van mij aan de slag gaat met die specifieke verbeelding van de dood van Karel de Stoute.

Ga naar deze tentoonstelling, het is alleen al de moeite voor de unieke locatie. Op bijgaande link kunt u zich voor een tijdslot opgeven. Wees snel, er blijven nog slechts een dikke 2 weken over. Zwerf mee met Koen door tijd en ruimte. Hij wijst de weg naar de atmosferisch gelaagdheid van de geschiedenis. www.museumdd.be/koen-broucke

Nancy (kleurstudie naar Jean Léon Huens), 2019, aquarel op papier, 8 x 11,5 cm. Ik denk exact even groot als de prent N° 182 van Huens, zelfde titel: Nancy.