8/ MERCI COPAIN

8/ MERCI COPAIN 599 447 Bart Van Loo

Het was nieuws dat de Belgische ambassadeur Didier Vanderhasselt op het eiland verbleef. De plaatselijke pers wilde hem spreken. ‘The governor’ stond erop dat diens vriend en schrijver van het Napoleon-boek ook present tekende. En dus zat ik daar in het kort mijn visie op het eiland en de keizer uit de doeken te doen voor de Heleniaanse pers. Maar ik luisterde vooral naar hoe goed Didier zijn rol van Belgische consul-generaal op Sint-Helena vertolkte (de titel van Belgisch ambassadeur draagt hij in Zuid-Afrika).

Rustig, doordacht en welbespraakt beantwoordde hij alle vragen. En had hij het ook over hoe lang we elkaar al kenden en het hem een mooi idee had geleken deze bijzondere reis met zijn oude kompaan te maken. Was hij ooit niet met mij in de sporen van Victor Hugo naar de Kanaaleilanden getrokken? Waarom dan niet Napoleon?Ik moest even slikken. Die Hugo-reis dateerde alweer uit 2002. Ik verdween nog verder in de tijd. In een flits zag ik ons een kwarteeuw geleden, jong en vol goesting in het leven, samen met andere studenten in een woongroep die zo’n stempel op ons leven zou drukken. En hier nu op deze onwaarschijnlijke plek: the ambassador and the writer. Zouden de journalisten de piepkleine snik in mijn stem hebben gehoord?

Grappig detail. Een van de aanwezige perslieden had mijn naam niet genoteerd, maar publiceerde wel als eerste. En dus verscheen op de frontpagina van ‘The St-Helena Independent’ een foto van ons beiden met als ondertitel ‘Belgian ambassador visits St-Helena’. Maar wie was nu de ambassadeur? De volgende dag bij het zingen van de Christmas Carols op Plantation House sprak iemand me in ieder geval aan als ‘mijnheer de ambassadeur’. Ik heb nog nooit zo vrolijk ‘Come let us adore him’ gezongen.

Ach, mijn beste Didier, grote dank! Zonder jou was ik wellicht nooit op dit magnifieke eiland geweest. Hier gaan we de rest van ons leven nog over spreken. Mijn nieuwjaarswensen gaan naar iedereen, maar de eerste zijn voor jou!

(hier eindigt de reeks korte verslagen van mijn verblijf op Sint-Helena, ik droom er nu al van ooit terug te keren)