Rodaan Al Galidi in NRC

Rodaan Al Galidi in NRC 662 348 Bart Van Loo

 

„Ik kwam in Nederland met Schiller en Goethe en Baudelaire en Mallarmé en William Faulkner en Steinbeck en T.S. Eliot, maar zonder paspoort en dan behandelen ze je als een klein kind. Iedereen heeft macht over je.”

“Aan de wand voor hem hangen foto’s van zijn gedode broer en zijn van verdriet overleden zus, en ook foto’s van Adriaan van Dis, Geert Mak, Rutger Kopland, Kader Abdolah, Tommy Wieringa. „Zij zijn mijn steun en mijn warmte.”

“Achter hem hangen de foto’s van de mannen wier namen hij liever niet noemt, maar hij noemt ze toch. Hitler, Stalin, Mussolini, Saddam Hoessein, Ceaușsescu. „Achter me zie ik nazi, jihad, fascisme, vechten voor God, onthoofden, ellende. Ik kijk er zo weinig mogelijk naar.”

“Voor me zie ik cultuur en tolerantie, literatuur, muziek, dromen.” Hij wijst naar zijn ogen en zegt dat de traanklieren liters water kunnen maken. En dopamine brengt maar heel even geluk. Zo zijn we gemaakt, zegt hij. Kilo’s hel en een paar gram hemel.”

 

.