Aanrader in Van Eyck-tijden

Aanrader in Van Eyck-tijden 474 705 Bart Van Loo

In “Vijd” ontrafelt Jonas Bruyneel het bestaan van Joos Vijd die, samen met zijn vrouw Elisabeth Borluut, de opdracht gaf tot het maken van het “Lam Gods”. Het is een heerlijke non-fictie-roman geworden. Daarmee bedoel ik dat Bruyneel op basis van onderzoek zoveel mogelijk informatie vergaarde over het Beveren (waar Vijd vandaan komt) en het Gent (thuishaven van het “Lam Gods”) uit de veertiende-vijftiende eeuw. De overstromingen in het Waasland, de moeilijke jaren van Lodewijk van Male, de komst van de Filips de Stoute naar onze gewesten, maar ook Filips de Goede en Jan van Eyck uiteraard: het komt allemaal aan bod, maar telkens vanuit het standpunt van de Vijds. Natuurlijk blijven er gaten en die vult de auteur zelf mooi in, zodat het uiteindelijk toch een roman is geworden. Mocht je als lezer zin hebben om nog dieper in het Bourgondische tijdvak te duiken, dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen.

(Ik mag hopen dat het MSK dit boek in hun museumshop verkoopt.)