Foto: Jimmy Kets.

Chanson – De Illustrée

Een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Niet te missen geïllustreerde editie van een verhaal vol passie, humor en melancholie

Chanson vertelt een hoogst originele en vermakelijke geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de bekendste Franse chansons. Zo dolt Serge Gainsbourg met de Marseillaise, belandt Vanessa Paradis in de Eerste Wereldoorlog en opent Claude François het merkwaardigste discobal aller tijden. Bart Van Loo wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven.

Bart Van Loo heeft deze speciale editie van zijn bestseller Chanson geïllustreerd met de mooiste en markantste platenhoezen die hij tijdens zijn lange zoektochten heeft ontdekt.

Hieronder de vrolijke doortocht van Chanson illustrée in de De Wereld Draait Door. Die leverde een reeks van chanson-colleges op in DWDD.

Pers

“Een ambitieus en harmonisch samengaan van toeristische gids, geschiedenisles en goede verhalen. Lichtvoetig en doordacht, zoals we dat gewoon zijn van Bart Van Loo.”

Ruth Joos, Radio 1

“Van Loo, een wandelende encyclopedie van lied en literatuur, bewijst met branie dat het muzikale erfgoed de poort opent naar een complete wereld.”

Dirk Leyman, De Morgen

“Van Loo wandelt in Parijs en laat de geschiedenis overvloeien in zijn enorme muziekkennis. (…) Hoe gezocht het ook lijkt, het werkt. Van Loo schrijft helder, met inleving en een breed appeal. Hij interpreteert bouwwerken met evenveel gemak als chansonteksten en werpt zich op als een alwetende gids die met groot enthousiasme zijn passie belijdt. (…) Met een prettig verhalenboek en uitdagende compilatie-cd blaast Bart Van Loo onze weifelende omgang met het Franse chanson nieuw leven in.”

Peter Vanthyghem in De Standaard

“Een boek van nostalgie, van een glimlach van herkenning en verbazing over de gelegde verbanden”

Kirsten Coenradie in De Telegraaf

“Een uitgave om urenlang enthousiast en begeesterd in te bladeren en te lezen. Debet daaraan is Van Loo’s vlotte, geïnspireerde en taalcreatieve pen.”

Patrick Auwelaert, Kunstentijdschrift Vlaanderen