Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or

Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or 150 150 Bart Van Loo

U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.

  • Lees nu ‘ Stoute Schoenen ‘ na Napoleon en De Bourgondiërs weer een meesterwerk heer Bart.
    Nu nog over de Oranje dynastie ( tot aan Wilhelmina want toen ging het mis, of nog eerder ? ? Doe maar niet .
    Compliment !
    Grt Cees Polman

  • Herman Bruyland 22 oktober 2024 at 12:35

    Beste Bart,

    Ik heb met veel interesse uw boeken gelezen.
    Ook in Edinburgh, Schotland kwam ik een Bourgondiër tegen. In het kasteel van Edinburgh staat Mons Meg, het grootste kanon van haar tijd. Het werd in 1449 door hertog Filips de Goede besteld en in 1457 als huwelijksgeschenk bezorgd aan de Schotse koning James II die met Maria van Gelderen trouwde. Filips was de grootoom van de bruid. Ik kan je wat foto’s bezorgen.
    Met vriendelijke groeten,

    Herman

  • Geachte heer Van Loo,

    Morgen (dinsdag 22 oktober) ben ik in Sassenheim aanwezig. Ik heb (na mijn mail van 9 september jl.) nu ook het boek Stoute Schoenen gekocht en gelezen, met veel genoegen!

    Wellicht is de huidige wijk van Rotterdam, het vroegere dorpje Charlois, u bekend? Charlois heeft zijn naam (en geschiedenis) rechtstreeks te danken aan Charolais, de regio in Bourgondië. Ik ben in Charlois geboren, vlakbij het Karel de Stouteplein.
    Er is dus een zeer rechtstreeks verband, nl. Filips van Bourgondië schonk de grond waar Charlois gelegen was aan zijn zoon Karel de Stoute. In die tijd heette de grond zelfs Charolais (later verbasterd tot Charlois). Karel de Stoute verordonneerde ook dat de kerk (die er nog altijd is) vernoemd zou worden naar St Clemens. De mooiste straat in Charlois heet Boergoensevliet (=Bourgondische Vliet).
    Andere straten die ook nog steeds bestaan, zijn genoemd naar de grondheren.

    En zo zijn er nog veel zaken te vermelden die in Charlois rechtstreeks verbonden zijn met Karel de Stoute. Ik zag in het boek wel drie keer Charolais, maar niet in verband met Charlois en twee keer Rotterdam in zeer algemene termen (hoewel Charlois destijds nog niet bij Rotterdam hoorde).
    Er zijn plaatsen in Nederland die een mindere ‘band’ (zowel historisch als geografisch) hebben met Karel de Stoute. Dus nu het boek zo populair is, ook in Nederland, zou het wellicht interessant zijn om deze grote link met Karel de Stoute en Charlois in een volgende druk op te nemen…?

    Zie o.a. https://historisch-charlois.nl/geschiedenis.html

    Een hartelijke groet van Fred Luiten
    Tijdschrift Ons Charlois