Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or

Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or 150 150 Bart Van Loo

U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.

  • Beste Bart, ik geniet met volle teugen van de podcast “de BourgondiĂ«rs” En juist omdat ik er zo van geniet heb ik een vraag: Is de afgespeelde muziek ook als lijst op spotify te vinden? Mijn tweede vraag: Is het mogelijk om de tv uitzendingen die er zijn geweest op de VRT ook ergens terug te zien? Deze zijn namelijk wat mij betreft een mooie aanvulling op het boek en de podcast. Mijn derde vraag/verzoek: KOmt er nog een podcast? Bijvoorbeeld over Napoleon?

  • Proficiat met de boeken, Bart!
    In je reeks van Franse gastronomie-literatuur-muziek en geschiedenis, ontbreekt nog eentje: de Franse schilders (misschien een hint.. hehe)

    Toch even dit over Claus Sluter: Hij was ongetwijfeld de grote architect van het project in Champmol, wat niet betekent dat hij de prachtige beeldjes van de grafkapel zelf gemaakt heeft. Er was een heel team van Vlaamse beeldsnijders naar Dijon hiervoor geroepen. (ze waren op dat moment de beroemdste beeldsnijders). De allerberoemdste van hen was de Gentenaar Nicolaas de Haene die in 1386 aankwam in Dijon (zijn twee broers waren het jaar voordien reeds aangekomen in Dijon).
    Hoewel het stof der tijden over zijn naam is gevallen, werd Nicolaas in zijn tijd aanzien als de meest verfijnde beeldsnijder. Het is hij die de minuscule verfijnde details maakte. Uit de rekeningen bleek trouwens dat hij de duurst betaalde beeldsnijder was in Dijon en zelfs meer geld kreeg dan Claus Sluter. Zelfs zijn reis naar Dijon werd door de hertog betaald.
    Waarom de Haene onbekend bleef? ‘Sluter’ werd de naam voor een atelier, zoals het atelier ‘Van eyck’. Die werkten met een massa goede ambachtslieden die de gezellengraad hadden, Ze konden nooit de graad van meesterschap betalen (de toegangssom tot meesterschap bij de gilde was ongeveer een anderhalve jaarwedde). Vandaar dat ze gezel bleven ondanks hun vaardigheid en in dienst bleven van een meester.
    Nog veel plezier in La Douce 🙂

  • Huybrechts Chris 27 december 2023 at 13:04

    Waar kan ik het optreden ‘Op tournee met Napoleon’ bekijken/huren/kopen?

  • BEIRNAERT Jean-Pierre Avenue du Champ del Croix 9 1380 LASNE (Plancenoit) 24 december 2023 at 17:11

    Monsieur VAN LOO,

    J’ai lu avec la plus grande attention la traduction de votre ouvrage “Napoleon De schaduw van de revolutie”. J’ai bien aimĂ© votre point de vue original sur la personnalitĂ© de NapolĂ©on ainsi que la manière avec laquelle vous avez traitĂ© les diffĂ©rents moments de sa vie. Cette manière de voir risque de donner lieu Ă  quelques dĂ©bats très intĂ©ressants avec des admirateurs de NapolĂ©on, qui bien souvent ont beaucoup de rĂ©ticences vis Ă  vis de contradicteurs qui remettent en question le personnage.
    En page 427 vous mentionnez que “En Provence, on avait lapidĂ© sa berline, on l’avait huĂ© et mĂŞme menacĂ© de mort. TerrifiĂ© , il avait Ă©changĂ© son uniforme contre celui d’un gĂ©nĂ©ral autrichien, …”
    Selon mes informations, ce gĂ©nĂ©ral n’Ă©tait pas autrichien mais bien russe. En effet le comte Pavel CHOUVALOV (1776-1823) ou (SHOUVALOV?) avait Ă©tĂ© commanditĂ© par le Tsar Alexandre 1er pour accompagner NapolĂ©on jusqu’au port de FrĂ©jus, Ă  partir duquel il devait prendre le bateau pour l’Ă®le d’Elbe. Le comte CHOUVALOV faisait partie de plusieurs Ă©missaires affectĂ©s par les membres de la Coalition.
    Au passage de la commune d’Orgon, au sud d’Avignon, la foule avait attaquĂ© la berline de NapolĂ©on et l’intervention de CHOUVALOV a rĂ©ussi Ă  repousser l’assaut et Ă  permettre au convoi de quitter au plus vite Orgon. Après avoir rattrapĂ© le cortège de NapolĂ©on, le comte CHOUVALOV a proposĂ© Ă  NapolĂ©on d’Ă©changer leurs pardessus afin d’Ă©viter,. si une nouvelle attaque survenait que l’on s’en prendrait Ă  lui-mĂŞme et non Ă  un gĂ©nĂ©ral russe. InterrogĂ© par NapolĂ©on sur ses motivations, le comte aurait dĂ©clarĂ©: “Mon empereur Alexandre m’a chargĂ© de vous conduire Ă  votre lieu d’exil sain et sauf. Je considère comme un devoir l’honneur d’exĂ©cuter les ordres de mon empereur.” Pour le remercier de son geste et avant de prendre la mer, NapolĂ©on a offert son sabre (qu’il avait reçu lors de la campagne d’Egypte) au comte pour le remercier de lui avoir sauvĂ© la vie. (renseignements S/Histoire – Boris EGOROV repris de Russia Beyond)

    Pour info le portrait de CHOUVALOV (peint par George DRAWE) se trouve dans La galerie patriotique de 1812 au MusĂ©e de l’Ermitage Ă  Saint-PĂ©tersbourg. Bien Ă  vous.

  • De BourgondiĂ«rs.

    Jan III van Veerdeghem of Jan van Dadizele (Dadizele, 23 februari 1432 – Antwerpen, 20 oktober 1481)

    …..
    Hij was een intieme vertrouweling van Maria van Bourgondië. Bij haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk viel hij in ongenade. Hij was immers een van de aanvoerders in de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan en zijn oorlogspolitiek die resulteerde in veel oorlogen. Het zou een van de oorzaken zijn die aanleiding gaf tot zijn vermoorden. Hij speelde tegelijkertijd een voorname rol in de beheersing van de conflicten tussen de aartshertog en de steden en tussen de aartshertog en de Franse koning Lodewijk XI.

    Hij werd in Antwerpen vermoord. Zijn praalgraf staat in de crypte van de basiliek van Dadizele. Het betreft een nis graf, alleen de beeltenis is hierbij nog origineel.
    …..

    Zou het kunnen dat ik niets terug vind van deze man in het register ? Of niet belangrijk ?

  • Beste Bart,
    Onlangs luisterde ik met veel aandacht en…plezier naar uw kroniek op RTBF.
    Het betrof de invloed van nederlandse/vlaamse woorden naar het Frans toe..
    Jammer dat u het voorbeeld niet hebt aangehaald van de oorsprong van “mannequin”.
    Ik heb altijd gehoord dat dit woord zijn oorsprong vindt in “mannekin”, vrouw van manneke. Logisch, want vroeger had men enkel vrouwen die het beroep van mannequin uitvoerden.
    Alleszins bravo voor uw kronieken!

  • Heb enorm genoten van uw podcast over de Bourgondiers en Filips de Stoute. Dank u zeer!

  • Beste Bart,
    Ben bijna aan het eind van De Bourgondiërs, ik hoor de schapen blaten even buiten Lier.
    Wat een prachtig boek, echt smullen. Wat een verhalen. Leerzaam ook.
    Veel dank.

  • Beste Bart Van Loo,
    Hartelijk dank voor uw chroniek in La Une van 16 oktober over de “JournĂ©e du refus de la misère”. Namens mijzelf en namens het Internationaal ComitĂ© voor 17 oktober, voorgezeten door mevrouw Aye Aye Win, wil ik u bedanken voor de manier waarop u over deze dag, zijn geschiedenis, zijn stichter, père Joseph Wresinski, en de ATD Vierde Wereldbeweging hebt gesproken. Het was echt geweldig! Heeft u een tekst van deze chroniek? Ik zou hem graag willen doorgeven aan Aye Aye Win in het bijzonder, maar dan zou ik hem in het Engels moeten vertalen. Anders transcribeer ik hem uit het Frans. Als je het hebt, kun je het me sturen op jean.tonglet@atd-quartmonde.org . Nogmaals bedankt en laten we vooral contact houden!
    Vriendelijke groeten,
    Jean Tonglet
    ps: Ik heb “Les TĂ©mĂ©raires” met veel plezier gelezen.

  • Cher Monsieur
    Merci de m avoir permis , grâce à votre livre les Téméraires,d oublier mes peines,mes tourments
    De me plonger comme dans un vrai roman , à travers un siècle d histoire si riche et passionnant