U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.
U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.
Mr Van Loo!
Mais quelle magnifique épopée vous nous offrez avec ces fabuleux podcasts! Je les écoute avec émotion, curiosité et tellement de découvertes! Merci pour vos détails, votre français savoureux et drôle, votre accent flamand merveilleux. Je pense que je réécouterai une seconde fois tellement c’est dense et brillant! Bravo, Proficiat et MERCI 🙏
Grand Merci pour votre magnifique livre ” les Téméraires” que j’ai connu grâce à une emission de radio
Je l’ai dévoré ,moi que me méfie des historiens trop bavards
J’écoute votre lecture en podcast , pas facile à obtenir
Vraiment instructif et récréatif pour moi
Contente
Bien cordialement
Mme Curtil Marie Thérèse
Ik ben nu voor de tweede keer bezig de podcast over de Bourgondiërs aan het luisteren. Wat is het toch fantastisch om ernaar te luisteren. Alles gaat voor je leven. Super!
Ik als generatiegenoot van Bart heb ook gesmuld van de boeken van Thea Beckman, ik heb ze meerdere keren gelezen. Alleen dat deel over Parijs in Triomf van de Verschroeide aarde sloeg ik altijd over, vond ik een beetje saai 🙂
Maar toch, breng ik een puntje in ter discussie: want Bart zegt aan het eind van deel 6 dat we in Nederland Filips de Goede ongeveer net zo’n vreemde buitenstaander vonden als de Spaanse Filips de Tweede, maar dat is toch niet waar volgens mij. Filips de Tweede was echt de vijand, tegen wie ‘we’ in opstand kwamen; Filips de Goede kwam wel van buiten, maar over het algemeen is hij toch wel gewoon als heerser aanvaard. Hetgeen dus niet het geval was bij Filips de Tweede. Het is ook algemeen wel bekend dat Filips de Goede de grondlegger was van o.a. de Raad van State in Nederland, m.a.w. dat hij voor veel politiek-bestuurlijke organisatie heeft gezorgd. Dat geeft Bart overigens ook aan.
Maar wat ik me wel oprecht over verbaas, is dat Filips de Goede nog die achternaam heeft gekregen. Man, man, man, wat een streken had hij :).
Het is ook echt helemaal waar trouwens dat, ook voor ons Nederlanders, de geschiedenis van de Lage Landen eigenlijk veel meer is begonnen bij Filips de Stoute dan bij Willem van Oranje. Echt een verhelderend inzicht.
Ik hoop dat Bart snel weer een boek oplevert én een podcast. Goede inspiratie voor mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit.
Hartelijke groet,
Kees Boks
Rotterdam
Geachte, ik heb de podcast van De Bourgondiers verslonden tijdens werkzaamheden in de tuin of fietsritten van en naar het werk. Naast de fenomenale vertelkunst van dit deel van de wereldgeschiedenis ben ik ook gefascineerd door de flankerende muziekpassages. Vandaar ook mijn vraag of er een discografie bestaat van de gebruikte muziekstukken. Dank voor uw antwoord! Mvg. Jan
Bart, het is inderdaad een mooi, vlot te lezen boek. Ik ben zonet 5/Januari/1477 gepasseerd, en heb Karel De Stoute zien sneuvelen … op naar de laatste 40 pagina’s.
Als zoon van Prof. Erik Van Mingroot, mediëvist van de KU Leuven tot aan z’n overlijden in 2017, hebben wij steeds Middeleeuwse elementen rondom ons gevoeld en gehoord in vage tonen, terwijl we opgroeiden. Vage tonen omdat zaken zoals de ontstaansgeschiedenis van de Norbertijnen bv. ons altijd mysterieus en vreemd overgekomen.
Het is dan ook bijzonder verrijkend nu het vervolg ahv de laat-Middeleeuwse geschiedenis van de Nederlanden te kunnen doorlezen.
Bedankt!
Cher Bart, quand le livre “Ma France” sera-t-il publié en allemand ?
Amitiés d’une vieille amie autrichienne qui vient de rentrer d’un séjour d´Erasmus+ à Montpellier 😉
Beste Bart
Ik ben zo vrij om te tutoyeren.
Ik lees je boek ‘mijn Frankrijk’ stukje voor stukje en noteer alle informatie die me aanspreekt.
Ik las onlangs over Zola & Zecanne en het stadje Aix en Provence. Ik ben daar al vaker geweest en de informatie in je boek is niet meer correct.
Het beeld van Ze Anne is opgeknapt en staat voortaan bij de grote Fonteijn.
Het beeld van Zola staat in opslag in een magazijn van een bibliotheek en zal pas na restauratie over enkele jaren weer ergens geplaatst worden.
Hetcafe waarboven één woonde en waar ze regelmatig elkaar ontmoet hebben is afgebrand!
Het park is overdag nog beschikbaar, maar wordt in het donker afgeraden in verband met criminaliteit.
Info: juli 2023.
Ondanks dat je geen VVV boek hebt geschreven vond ik toch belangrijk je dit te melden. Als geïnteresseerde van kunst en cultuur en de ‘honger’ naar meer informatie en beleving van bepaalde personen of tijd is het fijn om bij het juiste uit te komen.
Dank voor het mooie boek en succes.
Hubert H. ….
ik zoek dat optreden in Comines, maar vind het niet. hoe vind ik dat ?
mvrgr
Kathy Sintobin
moorsele
Geachte heer,
Ik las heel graag uw Bourgondische kronieken en beleefde plezier aan uw Frankrijk trilogie..
Sta mij toe om twee (kleine) bemerkingen te maken over dit laatste verzamelwerk.
Poupée de cire, poupée de son.
Son is niet alleen klank, maar ook kaf, stro en ik denk dat die betekenis (niet de enige maar wel) de eerste (en betere?) zou kunnen zijn.
Ofschoon grammaticaal onzuiver, maar wel Brussels, zingt Jacques Brel in Les Bonbons niet “les fleurs c’est périssable” maar wel “… les fleurs ça est périssable”.
Didactisch kan dit natuurlijk wel wat moeilijker liggen.
Overigens vind ik dat kennis van Franse chansons in eindtermen zou moeten staan.
Je vous prie donc, cher monsieur, d’accepter l’expression de mes sentiments distingués et reconnaissants.
Daan Devos
J’ai pris grand plaisir à lire votre oeuvre ” Les Téméraires”. J’en ai offert l’original néérlandophone au compagnon de ma fille ( “De Burgondiers”) . Et j’offrirai prochainement “Les Téméraires ” à un de mes anciens étudiants qui fête son anniversaire (c’est un peu une dernière leçon d’Histoire!).
Mon mémoire de fin d’études universitaires (1955) portait sur la publication d’un compte de confiscations par un officier de Charles le Téméraire dans la principauté de Liège après le sac de Dinant.
Merci pour cette lecture…