Foto: Stephan Vanfleteren
Bio
Ik lees, schrijf boeken en sta geregeld op een podium. Men noemt mij wel eens “een francofiel”. Het gebeurt dat men ook het woord “bevlogen” in de mond neemt. Mijn eerste liefde is en blijft de literatuur, maar sinds enkele jaren is de geschiedenis een gewaardeerde maîtresse geworden. Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in West-Vlaanderen, op een boogscheut van de Franse grens. Met enige regelmaat kun je mij ook in Antwerpen vinden. Optredens brengen me dan weer in alle uithoeken van de Lage Landen.
Mijn leven verdeelt zich tussen podium en ‘klooster’, tussen uitbundigheid en de stilte van lezen en schrijven. Op een dag vond ik een mooie tussenvorm: de trein als rijdende werkkamer. Altijd onderweg en toch verdiept in een boek of een gedachte. Sindsdien pendel ik naar nergens als de rusteloosheid toeslaat.
Op de flap van mijn laatste boek pakte mijn uitgever uiteraard met ronkende volzinnen uit:
Schrijver en conferencier Bart Van Loo (1973) heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. Met zijn virtuoze minicolleges in De Wereld Draait Door raakte hij bekend bij het grote publiek, maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk schrijver. Van zijn hand verschenen de alom geprezen Frankrijktrilogie en de bestsellers Chanson en Napoleon. In zijn nieuwste boek De Bourgondiërs is Bart Van Loo op het toppunt van zijn kunnen.
Volg Bart op Facebook, Twitter of Instagram.
Hieronder vind je niet alleen meer biografische details, maar ook een alternatieve bio in de vorm van foto’s, interviews en filmpjes. Organisatoren en pers kunnen er rechtenvrije foto’s downloaden.
Meer details
Deze uit de zanderige ondergronden van de Vlaamse Kempen opgeschoten jongeman (nou ja, geboren in 1973) tracht sinds enige jaren naar godsvrucht en vermogen de Franse cultuur telkens weer langs andere sluipwegen te benaderen.
Zijn Frankrijktrilogie (Parijs retour, Als kok in Frankrijk en O vermiljoenen spleet!) werd in 2011 voor het eerst samengebracht in één vuistdikke band bij de Bezige Bij Antwerpen. Het eerste luik, Parijs retour (2006), vertelt het persoonlijke verhaal van jarenlang Frankrijk doorkruisen in de voetsporen van de grootste negentiende-eeuwse Franse schrijvers. Als kok in Frankrijk (2008) is een erudiet en humoristisch literair kookboek, dat gerechten uit romans samenbrengt met recepten uit kookboeken die rond dezelfde tijd verschenen. Op basis van dit boek schreef hij met Vitalski de theaterdialoog Oot kwisien literair dat ze samen op de planken brachten. In het derde deel, O Vermiljoenen Spleet! (2010) onderzoekt Van Loo de geschiedenis van schaamte, sex en de tirannie van de erotiek. Hij laat aan de hand van de Franse literatuur zien hoe onze blik op seksualiteit in de loop der eeuwen is veranderd. In 2016, tien jaar na het verschijnen van het eerste deel, verscheen deze uit te de kluiten gewassen trilogie in een handzame pocket.
In 2010 verraste de Vlaamse francofiel met Elsschot, Antwerpen en Coraline, waarin hij aantoont hoe je met het oeuvre van Elsschot een Française kunt verleiden. Een jaar later presenteerde hij zijn zoektocht naar de ziel van het Franse lied in Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Tegelijkertijd verscheen bij EMI een door hem samengestelde dubbelcd met chansons (die goud werd) en zond Klara een 8-delige radioreeks uit op basis van zijn boek.
Verder volgden nog Bleu Blanc Rouge. Reis door Frankrijk in 80 vragen (2012) en Chanson illustrée, een geïllustreerde editie van de bestseller Chanson (2012). Van Loo stelde na de eerste compilatie-cd nog twee andere samen.
In het voorjaar van 2012 was hij een van de centrale gasten De Laatste Show, nadien werd hij opgevist door De Wereld Draait Door. Samen met Karl Vannieuwkerke trok hij in een rode Citroën DS door Frankrijk, een queeste naar de roots van de Ronde van Frankrijk, met ook aandacht voor literatuur, chanson en gastronomie: God in Frankrijk werd uitgezonden in 2013.
In november 2014 verscheen Napoleon. De schaduw van de revolutie: twee tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis komen samen in een bevattelijke en meeslepende vertelling.
Met zijn conférences doorkruist hij Vlaanderen en Nederland. Na zijn theatershow rond het Franse lied (met Eddy et les Vedettes, 2014-2015) trok hij amen met singer-songwriter Geert Hellings langs de zalen met een voorstelling over Napoleon (2017-2018).
In januari 2019 verscheen zijn nieuwste boek De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen, waarvan ruim 350.000 exemplaren werden verkocht. Er volgde een grote verteltournee door Vlaanderen en Nederland, en het boek zal uiteindelijk in tien talen verschijnen. De bijbehorende podcast telt intussen meer dan 5 miljoen luisterbeurten, en is ook beschikbaar in het Frans.
In 2022 ontving Bart Van Loo de eretitel van Commandeur in de Kroonorde (België) en werd hij benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (Frankrijk).
Interviews
Je kunt hieronder enkele lange kranteninterviews lezen en uitgebreide radio-gesprekken beluisteren.
Die verzameling groeit stilaan uit tot een alternatieve biografie.
Stem
- Over Mijn Frankrijk (NPO Radio 1, november 2022)
- Over Boerenpsalm (De Afspraak, EEN, mei 2022)
- De zomer van Bart Van Loo (Radio 1, juli 2020)
- Je leven vertellen met muziek – met Katelijne Boon in De Liefhebber (Klara, 2019)
- Een uur doorpraten met Pieter van der Wielen in Nooit meer Slapen (VPRO, 2017)
- Over Dire Straits, Napoleon en co (Tijd voor Max, 2017)
- Interview door Griet Pauwels in de Paarse Zetel van de Gentse bibliotheek waarin alle boeken van Parijs retour tot Napoleon de revue passeerden (2015).
- Radio Urgent tekende voor een persoonlijk gesprek thuis (2015).
- Twee uur badineren en chansons luisteren met Kurt Van Eeghem (Klara, 2012)
- Interview Casa Luna (Nederland, 2012)
- Atypisch uurtje interview bij Nachtvluchten (Radio 1 Nederland, 2012)
- Op bezoek bij de Tros Nieuwsshow (Radio 1 Nederland, 2011)
- Stevig gesprek bij Kunststof(Radio 1 Nederland, 2011)
- Een uurtje verbale pingpong met Sven Speybrouck (radio 1, juli 2011)
- Met Theodor Holman over de Frankrijktrilogie (OBA live, 2011)
- Een verrassend uurtje converseren met Katelijne Boon (Klara, juni 2010)
- Een uur in gesprek met Stijn Meuris (Klara, zomer 2009)
Papier
- Terugblik op twintig jaar schrijverij. Interview in De Morgen (oktober 2022)
- États d’âme (La Libre Belgique, deel 1 en deel 2, juni 2022)
- “On peut aimer passionnément la Flandre sans être flamingant” (La Libre Belgique, september 2021)
- Maar hoe is Bart Van Loo als mens (rubriek Eindspel, Knack, november 2020)
- Interview-reportage in Le Figaro Magazine (oktober 2020)
- Interview La Libre Belgique (oktober 2020, 1 en 2)
- Interview Le Soir (oktober 2020)
- Met De Morgen naar het vernieuwde KBR-museum (september 2020)
- De vragenlijst van Proust (De Morgen, 2019)
- Eindejaarsinterviews (december 2019): Knack, Trends en Het Nieuwsblad
- Interviews over De Bourgondiërs: klik u naar Humo, Knack, De Tijd, Le Soir, Bookspot, Bol, 8Weekly, Brabants Weekblad… (2019)
- Grote beschouwende stukken over het succes van het boek in De Morgen en De Standaard. (2019)
- Over de dood in De Standaard (2019)
- Vijf boeken die mijn leven hebben veranderd (VRTNWS, 2019)
- Over mijn dromen – in Trouw (2017)
- Over schrijven in de trein – in het NRC (2017)
- Uitgebreid gesprek in HP/De Tijd (2015) over literaire, muzikale en andere culturele voorkeuren. O.a. over lezen op het toilet, Simenon, Dumas, musea in Antwerpen, Ernst Lubitsch, Emile Claus, Brueghel, Billy Joel, Louis de Funès, Benoît Poelvoorde en Charles Aznavour.
- Biografische reportage – zoektocht naar de Kempische wortels in De Gazet van Antwerpen (2015)
- Uitgebreid interview in De Standaard (zomer 2013)
- “In zijn onderbewuste spreekt de Vlaming nog Frans” (De Morgen, januari 2013)
- “Ik heb me opgeofferd om duizenden bladzijden pornografie te lezen. Iemand moest het doen!” (Ché, 2012)
- “Mooie liedjes duren lang. Hoe Bart Van Loos francofiele boek Chanson een hit werd” (De Morgen, 2011)
- “Literaire kilometervreter” (De Telegraaf, 2007)
- “Zou iemand ooit gespierde kuiten hebben gekregen van literatuur?” (De Morgen, 2006)
- Voer voor (lettervr)eters! (Gazet van Antwerpen, 2004)
Rechtenvrije foto’s voor organisatoren en pers.
2 – Koen Broos
1 – Maurizio Ciranni
3 – Koen Broos
4 – Koen Broos
6 – Stephan Vanfleteren
7 – Stephan Vanfleteren
5 – Stephan Vanfleteren
Gelieve de naam van de fotograaf te vermelden.
1/ Maurizio Ciranni
2/ Koen Broos
3/ Koen Broos
4/ Koen Broos
5-7/ Voor het gebruik van de foto’s van Stephan Vanfleteren dien je contact op te nemen met Anne Kramer van de Bezige Bij – a.kramer@debezigebij.nl. Zij kan de foto’s ook in zwart-wit bezorgen, en in de juiste resolutie.