Verschijnt in januari 2019
Aantal pagina’s: 609
Uitgeverij: De Bezige Bij

De Bourgondiërs

Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Honderd jaar na Huizinga’s magistrale Herfsttij der Middeleeuwen, vertelt Bart Van Loo een nieuw verhaal over Bourgondië. Het politieke en het persoonlijke, economie en cultuur, geloof en geweld, slagen en falen, grote ontwikkelingen en pikante details — het zit er allemaal in. Deskundig in zijn fundering in de jongste wetenschappelijke inzichten, maar ook lichtvoetig en met zwier verteld. Een proeve van groot meesterschap.’— Frits van Oostrom

De vertaalrechten zijn verkocht
aan Duitsland en Engeland. 
Fragment uit Vlaanderen Vakantieland

Alle dimensies van de trilogie kort samengebald in een filmpje: Normandisch decor, enkele verzen van Victor Hugo, een glas pommeau, een rustiek restaurant en een mooie vrouw in een bootje.

ATV

Het boekenprogramma “Onder Cover” vatte de Frankrijktrilogie samen in 30 seconden.

Pers

“Wat een eloquentie! Een verbale wervelwind die bij mij de gevoeligste snaar raakt.”

Matthijs van Nieuwkerk

“Alweer een schot in de roos. Alle succeselementen zijn nog steeds aanwezig : een bevlogen verteller, een prachtig decor en zeer fijne Nederlandstalige muziek met een gouden chansonrandje.”

Het Chanson Offensief

“Bart Van Loo fileert Napoleon en ontpopt zich als een podiumbeest.”

ATV

“Met zijn meeslepende betoog over Napoleon wist Bart Van Loo van begin tot eind te boeien. Gedetailleerde, maar ook prozaïsche en banale wederwaardigheden dreven in zijn woordenstroom mee. Hij paradeerde over het toneel, gedreven, alsof hij de vele informatie als een voedende moeder in de monden van zijn schare wilde storten. Wat een enthousiasme. Zelden eerder geschiedenislessen geconsumeerd die doorspekt waren met zoveel humor.”

Steenwijkercourant

“Zijn uitgebreide woordenschat, zijn beeldig taalgebruik en zijn uitgebreide kennis vormden het palet dat hij ter hand nam om met de penselen van zijn vurige vertelstijl, zijn gevoel voor ritme en timing en een gezonde dosis humor beelden op te roepen waarin het publiek moeiteloos werd meegezogen (…) Hoewel we ons bewust waren van het feit dat we gewoon in De Roma in Borgerhout zaten, leek het toch alsof we er fysiek bij waren in de sneeuw en de barre strijd. (…) De kunstwerken van Koen Broucke zorgden voor de juiste visuele toonzetting. (…) Geert Hellings’ gitaarspel was ook een meerwaarde voor de voorstelling.”

Concertnews

“Van Loo is een geboren verteller die de aandacht van zijn toehoorders voortdurend weet vast te houden en ze met zijn Napoleon nu en dan echt op het puntje van hun stoel weet te kluisteren”

Het Laatste Nieuws

“Is Bart Van Loo een schrijver, redenaar of performer? Als hij op het podium staat met zijn voorstelling “Napoleon” is hij alles ineen en zelfs meer. Een woordkunstenaar en een magistrale verteller die het leven van Napoleon fileert en in het publiek gooit.”

Focus-TV

“Podiumbeest in driedelig pak, waterval van feiten en weetjes, panache en intact enthousiasme, showmanship waar niets op af te dingen valt”

Knack

“Van Loo is een begenadigd en bevlogen verteller, een acterend historicus met ingestudeerde gebaren en kokette pasjes. Naast die vertelvaardigheden heeft de voorstelling nog een sterke troef: het uitstekende gitaarspel van Geert Hellings. Hij vlecht heel soepel de Marseillaise door zijn boeiende soli heen en verjazzt Abba’s Waterloo. Deze Napoleon is een handige mix van geschiedenisles, cabaret en toneel.”

Theaterkrant

Van Loo combineert geschiedenis met persoonlijke ervaringen en dat levert expressief en meeslepend verteltheater op. (…) Hij doet denken aan cabaretier Diederik van Vleuten die ook al zo mooi geschiedenis naar theater wist te brengen. (…) Zonder de naam Trump te noemen, laat Van Loo met slimme verteltrucs zien hoe tijdloos de methoden zijn die machtswellustelingen gebruiken om de wereld naar hun hand te zetten.”

De Volkskrant

“Bart Van Loo maakt  in deze Napoleon de hoge verwachtingen van na Chanson helemaal waar. (…) Het publiek wordt voortdurend mee in zijn verhaal getrokken en naast de structuur van de voorstelling zit ook de woordkeuze helemaal goed. (…) Door de vloed aan alliteraties en binnenrijm lijkt hij bijna een stuk wereldgeschiedenis vertaald te hebben naar de poëzie. Knap.”

Het Nieuwsblad