Verschenen in 2014, herziene en uitgebreide paperback-editie in 2023, vertaald in het Frans, Italiaanse rechten verkocht.

Napoleon

De Franse Revolutie en Napoleon: twee tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis komen samen in een bevattelijke en meeslepende vertelling. In Napoleon. De schaduw van de revolutie schetst Bart Van Loo een weergaloos portret van de man en zijn tijd.

Napoleon fascineert. Hij is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd. De schaduw van die revolutie zou altijd over Napoleon blijven hangen.

Luxe-editie met leeslint: 2019

Bij DWDD. Matthijs van Nieuwkerk: “Schitterend boek!”

Luisterboek Napoleon, voorgelezen door Cees van Ede.

Pers

“Je ziet en ruikt Parijs, je hoort de guillotine vallen en de gewaden ritselen. Geschiedenis komt tot leven als in een roman”.

De Standaard

“Een heerlijke pageturner die iedereen zou moeten lezen”

de Volkskrant

“Rasverteller. Narratieve geschiedenis van de boeiendste soort. (…) Chateaubriand is een van de vele boeiende nevenpersonages die er ondanks Napoleons verpletterende persoonlijkheid in slagen om te overleven, te gedijen en zelfs af en toe te floreren in zijn omgeving. En die door Van Loo schitterend tot leven worden gebracht. Want Napoleon. De schaduw van de revolutie onderscheidt zich vooral van de vele andere Napoleonboeken in de manier waarop Van Loo de mensen die Napoleon omringden tot leven brengt.

Knack

“Wervelend, leest als een trein. Met rake zinnen weet de schrijver mensen en situatie in één keer neer te zetten. Alle belangrijke figuren die naast Napoleon het toneel betreden, en vooral zijn ministers Talleyrand en Fouché, komen op de pagina’s van Van Loo tot leven. De lezer heeft een eersterangsplaats rond de slangenkuil van het Parijs in de jaren na de Revolutie.”

NRC-Handelsblad

“Van Loo schrijft zoals hij spreekt: gretig, vaardig nu en dan lyrisch en met zin voor theatraliteit. Een stijl die perfect aansluit bij gebeurtenissen die tot mythes zouden uitgroeien. En hij verstaat de kunst om ingewikkelde zaken kernachtig weer te geven. (…) Hij verankert zijn onderwerp in de Franse Revolutie en stelt een diagnose van de groeipijnen van de republiek. ‘De schaduw van de revolutie’ is daarom terecht de ondertitel van zijn boek.”

De Morgen, hier en daar

“Dit boek leest als een roman en oogt beslist niet als een naslagwerk – Van Loo heeft zijn Napoleon als een literair componist uitgevoerd. Biografisch raakt hij de juiste toon met prachtige keizerlijk inkijkjes.”

De Telegraaf

“Een meeslepend boek dat de keizer dicht op de huid kruipt. Het beste deel heeft Van Loo bewaard voor het laatst. In zijn epiloog neemt hij de beeldvorming door en plaatst hij de keizer in perspectief.”

de Volkskrant bis, andere journalist

“Van Loo heeft een weergaloze contextuele biografie over Napoleon geschreven. ‘Napoleon. De schaduw van de revolutie’ maakt het handelen van Napoleon begrijpelijk vanuit het licht, of beter gesteld: de schaduw, van de Franse Revolutie. Een absolute aanrader!”

Historiek.net

“Alleen al de moeite om de homerische volzinnen en de zinderende verteltrant van Van Loo. Napoleon. De schaduw van de Revolutie getuigt ook van een duizelingwekkende eruditie en is een knap gecomponeerde synthese van alle bestaande Napoleonliteratuur.”

biograafportaal.nl

“Verteltechnisch is dit boek om duimen en vingers bij af te likken.”

Faronet.be

“Van de eerste tot de laatste letter een boeiend historisch verhaal.”

boekhandel de Groene Waterman

“Misschien wel de beste introductie op het leven van Napoleon én de Franse Revolutie. Een rollercoaster van een boek!”

Jalta.nl

“Het leven van tirannen haalt bij biografen het beste naar boven. Zo ook bij de Vlaamse auteur en theaterman Bart Van Loo. Hoewel hij de zoveelste is in een lange rij Napoleon-duiders, is zijn boek beslist een van de levendigste.”

Het Financieel Dagblad

“Met afstand een van de leukste biografieën over Napoleon. Van Loo bedrijft geschiedschrijving van de bovenste plank.”

De Twentsche Courant

“Bart Van Loo is een bevlogen verteller en dat illustreert hij nog maar eens rijkelijk met ‘Napoleon: de schaduw van de revolutie’ (…). Alle aspecten van Bonapartes leven komen uitgebreid en genuanceerd aan bod. En Van Loo doet dat met een objectieve bril op: geen geromantiseer zoals men in het keizerlijke vaderland wel eens placht te doen. De ideale inleiding voor Napoleon-neofieten neergepend in een uiterst genietbaar en vlot weghappend taaltje.” (Cutting Edge)

Cutting Edge

“De zoveelste biografie over de meest gedocumenteerde man uit de wereldgeschiedenis, maar dat deert in dit geval zéker niet. (…) Ten eerste is een levendige, soepel geschreven geschiedenisles die op geen enkel moment belerend of saai is – op zich al een krachttoer. En ten tweede is er de ondertitel: De Schaduw van de Revolutie. Van Loo wil Napoleon begrijpen in het licht van dat kantelpunt in de wereldgeschiedenis, die, zoals Van Loo beschrijft, zowel het leven gaf aan de mensenrechten als aan de guillotine. (…) Napoleonis een bewonderenswaardig doorwrocht werk, maar wat het boek écht tot een aanrader maakt, is de zwier waarmee het geschreven is.”

8Weekly

“Hoewel Van Loo een grote francofiel is, is van blinde adoratie geen sprake. Soms grijpt hij naar de pluim, maar regelmatig ook naar de zweep. Wat zijn aanpak uniek maakt, is zijn meeslepende schrijfstijl. Het is alsof je hem hoort praten bij De Wereld Draait Door: je blijft aan zijn lippen hangen.”

En Route

“De beschrijving van zowel gebeurtenissen als personen wordt niet alleen gekenmerkt door een grondige kennis van zaken maar ook door een diep psychologisch inzicht. Napoleon en zijn omgeving (in andere boeken verdwijnt Napoleon’s entourage wel eens in de vergeethoek) wordt uitgebeeld met al zijn goede en minder positieve trekjes. (…) De geschiedenis komt heel uitdrukkelijk tot leven, en dit boek kan alvast niet als een saai geschiedenisboek omschreven worden. Ik sprak hierboven al even van het filmische aspect aan dit boek, maar ook de term romanesk is eigenlijk ook perfect van toepassing, waarbij zelfs af en toe een kwinkslag niet ver weg is. (…) Dit is een boek dat in elke boekenkast thuishoort.”

De Leestafel

“De inbreng van de Vlaamse auteur beoogt hier het theatrale crescendo van deze historisch-maatschappelijke context, de duistere ruimte tussen applaus en moord, als het ware tastbaar dichterbij te brengen, waar nodig bij te stellen en met tal van karakteristieke details invoelend te verlevendigen. Zo voert hij Napoleon opvallend vaak sprekend op in wisselende stemmingen, bon mot of tierende woede, al naar gelang; profileert hij hem onder meer als ‘arbeidspsycholoog’, ‘sentimentele loser’, ‘imperialistische rover’ of ‘routinetijger’; hekelt hij ook zijn introspectieve tekort. En allemaal waar! Het kleurrijk gestileerde relaas is degelijk onderbouwd, zet zijn persoonlijkheid af tegen zijn omgeving, nuanceert de traditionele beeldvorming en schuwt een hard oordeel niet.”

NBD/Biblion

“Prachtig om lezen. Als je wilt lachen, jezelf wilt verbazen, en een bijna zintuiglijke ervaring van het Napoleontische wil hebben, moet je bij het satirische, bijna romanachtige Napoleon. de schaduw van de revolutie zijn.”

Nederlands Dagblad

“De beste Nederlandstalige biografie over de Franse keizer die er op de boekenmarkt te vinden is. 464 fascinerende pagina’s.”

Gewoon Genieten. Bookreviews

“Magistraal boek van een rasverteller. (…) Als Napoleon zou kunnen ontsnappen aan de objectieve geschiedschrijving dan dreigt op termijn hetzelfde met Stalin en Hitler. En dat is het laatste wat we zouden willen. Vandaar het belang van dit boek dat noodzakelijk is om alles opnieuw op zijn juiste plaats te zetten.”

Liberales