Verschenen in: 2008
Nieuwe uitgave: 2013
Aantal pagina’s: 320
Uitgeverij: De Bezige Bij

  • Momenteel enkele verkrijgbaar als onderdeel van de Frankrijktrilogie (deel 2).

Als kok in Frankrijk

Langs literaire, culinaire en historische paden bereikt Van Loo het summum van eten en lezen.

Jarenlang heeft Bart Van Loo de geheimen van eeuwenoude kookboeken en de gastronomische charmes van literaire meesterwerken bestudeerd. Hij beschrijft in geuren en kleuren hoe Franse keukenprinsen mythische gerechten als vol-au-vent of pêche melba uit hun koksmuts toverden. Hij ontrafelt de mysterieuze oorsprong van Franse klassiekers als tripes à la mode de Caen, bouillabaisse en andere cassoulets. Bovendien toont hij hoe het zelf moet.

Als kok in Frankrijk is een boek om je vingers bij af te likken.

Over Als kok in Frankrijk (RTV)

Oorspronkelijke cover

Pers

“Bart Van Loo is een specialist in het vinden van andere invalshoeken op de literatuur. Hij verdient drie sterren voor zijn verbluffende en erudiete selectie en zijn erg genietbare commentaar. Een schitterend boek! (…) Je moet Bart Van Loo heten om aan zo’n titanenwerk te beginnen.”

Peter Jacobs, De Standaard

“Dit boek is een veelvoud van boeken. Het is een literaire bloemlezing, een introductie tot de Franse literatuur, een eigenzinnige literatuurgeschiedenis, een (literair) kookboek, een culinaire geschiedenis, een uitgebreid opstel met encyclopedische trekjes, een verhalenboek en een persoonlijk leesrapport. (…) Het is bovenal een goed geschreven, boeiend en gevarieerd leesboek dat moeiteloos een breed publiek aanspreekt.”

Edward Vanhoutte, De Leeswolf

“Eten doet de passies hoog oplaaien. Geen wonder dat er zoveel kookboeken en culinaire geschriften van de persen rollen. Eén van de allerleukste deze dagen is Als kok in Frankrijk. Dit boek brengt een mix van culinaire geschiedenis, pittige essays en originele recepten (…) Smakelijk, inspirerend, grappig en aanstekelijk.”

Kathy Mathys in Het medisch weekblad

“Uiterst vermakelijk en boeiend!”

Kurt Van Eeghem

“Dubbel smakelijk omdat het de honger naar eten én naar de letteren aanscherpt.”

Eefje Rampaert, Gazet van Antwerpen