Chanson – Radioreeks

GENOMINEERD VOOR DE PRIX EUROPA
Claude Blondeel, Warre Borgmans en Bart Van Loo struinen door het Parijs van nu en de chansons van toen. Een muzikale slalom door de geschiedenis van onze zuiderburen. Een zoektocht naar de ziel van het Franse lied.
Acht zondagavonden (18u-20u) op Klara. (Her)beluister hieronder de reeks.

 

HIER DE LINK MET ALLE AFLEVERINGEN.

 

Aflevering 1: De Pont Neuf als kraamkliniek van het moderne chanson

Parijs. Hier begint het verhaal van het chanson. Meer bepaald op de Pont Neuf. Vanop de oudste brug van Parijs kan je een spreekwoordelijke blik werpen op de hele geschiedenis van Frankrijk. In deze eerste aflevering staan o.a. Henri IV, Françoise Hardy, Karel de Grote, France Gall, François Villon en Serge Regianni zij aan zij.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 2: La bohème, la bohème… het gezongen verleden van Montmartre

Vandaag struinen les compagnons door de straten van Montmartre. Ze bezoeken o.a. het voormalige cabaret van Patachou waar Georges Brassens voor het eerst op een podium stond. En uiteraard wordt er ook een rondje geassocieerd. Het verband tussen Dalida, Voyage au bout de la nuit, Le temps des cerises, Vincent Van Gogh en Michel Sardou is de Rue Lepic.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 3: flaneren op het cimetière de Montmartre

Claude, Warre en Bart bezoeken vandaag het kerkhof van Montmartre. Ze mijmeren over de dood bij de grafzerken van Joseph Kosma, Michel Berger, François Truffaut… zelfs houden ze even halt bij Hector Berlioz want ook hij heeft een bijdrage geleverd aan het Franse chanson. Na de liefde is de vriendschap misschien wel het meest bezongen thema in het chanson. In café ‘Le Rendez-vous des Amis’ kiezen de compagnons hun favoriete vriendschapslied.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 4: Met Vian, Gainsbourg en Fréhel naar het geboortehuis van Françoise Hardy

De gezworen compagnons de la chanson brengen een bezoek aan de Cité Véron (niet ver van de Moulin Rouge). Jacques Prévert en Boris Vian waren er buren. Op een boogscheut daar vandaan ligt de rue Chaptal. Belangrijke verhaallijnen uit het Franse Chanson komen er samen. Gainsbourg, Chopin, Fréhel, Mouloudji en Django Reinhardt hebben er allen hun sporen achtergelaten. Bij La maison où Françoise Hardy a grandi in de rue d’Aumale wordt het even stil.

Herbeluister HIER de aflevering.

 

Aflevering 5: Van Louis De Funès tot Georges Moustaki

In deze aflevering leren we wat Louis De Funès, Georges Pompidou, Georges Moustaki en Thomas Dutronc met elkaar gemeen hebben. Claude, Warre en drinken een glas in het legendarische cabaret La Colombe waar Jean Ferrat voor het eerst van zich liet horen. In het Hôtel de Ville van Parijs wordt het huwelijk in het Franse chanson onder de loep gelegd. De kameraden vragen zich ook af of een goed chanson ook grappig kan zijn.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 6: Neuriënd door de Jardin du Luxembourg

In de Jardin du Luxembourg lopen de gezworen compagnons de la chanson in het spoor van Napoleon, Joe Dassin, Victor Hugo en Renaud. Claude, Warre en Bart zetten er een boom op over Franse kinderliedjes, mijmeren over de muzikale smaak van François Mitterrand en gaan op zoek naar de bijdrage van het Franse chanson aan de homo-emancipatie.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 7: Van de roots van Aznavour tot het ontstaan van de Marseillaise

In deze aflevering plukken de gezworen compagnons enkele chansons uit de lucht in de rue Monsieur Le Prince, een gedenkwaardige straat in het Quartier Latin. Camille Saint-Saëns en Arthur Rimbaud woonden er, maar vooral: de grote Aznavour werd er geboren. De compagnons de la chanson gaan er eten in Le Polidor, de bistrot préféré van James Joyce, Jack Kerouac en Raymond Queneau. Vanop de Pont Mirabeau brengen ze hulde aan Apollinaire. Maar beginnen doen ze bij de Revolutie, en bij de merkwaardige vrucht die ontsproot aan de verbeelding van Rouget de Lisle: de Marseillaise.

Herbeluister HIER de aflevering.

Aflevering 8: Van de Olympia via Napoleon en Brel tot het piepkleine L’Ecluse: een laatste chansonwandeling door Parijs

Aan schone liedjes komt altijd een einde. In deze slotaflevering van de chanson-reeks op Klara brengen Claude Blondeel, Warre Borgmans en Bart Van Loo brengen een bezoek aan la Cloche d’Or, het geliefkoosde restaurant van vele chansonniers, gelegen op een boogscheut van de mythische Olympia, de Olympusberg van de goden van het chanson. Deze concertzaal werd ooit uitgebaat door de ouders van Jeanne Moreau, meteen de aanleiding voor een gesprek over chanson en cinema. Op de Place Vendôme laten les copains Napoleon en Henri Salvador elkaar de hand schudden. In L’Ecluse, een legendarisch cabaret in Saint-Germain-des-Prés drinken ze nog een laatste glas in het gezelschap van Jacques Brel en Barbara. Helemaal afsluiten doen ze met een van de allermooiste chansons aller tijden…

Herbeluister HIER de aflevering.