Verschenen in: 2011
Nieuwe uitgave 2013
Aantal pagina’s: 336
Uitgeverij: De Bezige Bij

Chanson

Een gezongen geschiedenis van Frankrijk

In Chanson vertelt Bart Van Loo een hoogst originele en vermakelijke alternatieve geschiedenis van Frankrijk aan de hand van wereldberoemde én vergeten Franse liedjes. Natuurlijk pinkten we al eens een traan weg bij Ne me quitte pas of stimuleerde Je t’aime… moi non plus onze erotische verbeelding, maar in dit boek gaat het om meer dan nostalgie alleen. Voor Van Loo vormen de onsterfelijke songs van Brel, Gainsbourg, Aznavour, Piaf, Barbara en zovele anderen de aanleiding voor een wonderlijke vertelling. Hij wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven.

Chanson in De Laatste Show.

Met een enthousiaste Jan Mulder.

Vertalingen

In november 2014 verscheen de Russische vertaling van Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Vanuit België en Nederland kunt u een exemplaar bestellen via deze link.

Meer info:
Bart Van Loo trekt naar Rusland – vertaling van Chanson (Joos).

Pers

‘Een boek van nostalgie, van geen glimlach van herkenning en verbazing over de gelegde verbanden’

De Telegraaf

“Een ambitieus en harmonisch samengaan van toeristische gids, geschiedenisles en goede verhalen. Lichtvoetig en doordacht, zoals we dat gewoon zijn van Bart Van Loo.”

Ruth Joos, Radio 1

“Van Loo, een wandelende encyclopedie van lied en literatuur, bewijst met branie dat het muzikale erfgoed de poort opent naar een complete wereld.”

Dirk Leyman, De Morgen

“Van Loo wandelt in Parijs en laat de geschiedenis overvloeien in zijn enorme muziekkennis. (…) Hoe gezocht het ook lijkt, het werkt. Van Loo schrijft helder, met inleving en een breed appeal. Hij interpreteert bouwwerken met evenveel gemak als chansonteksten en werpt zich op als een alwetende gids die met groot enthousiasme zijn passie belijdt. (…) Met een prettig verhalenboek en uitdagende compilatie-cd blaast Bart Van Loo onze weifelende omgang met het Franse chanson nieuw leven in.”

Peter Vanthyghem in De Standaard

“Een boordevol en verrassend boek dat bulkt van de vergeten namen en verhalen”

Tine Hens in Focus Knack

“Als een echte multitasker wandelt Van Loo tijdens zijn relaas over het Franse lied door Parijs en combineert hij de evolutie van het chanson met de Franse geschiedenis. Op die manier geeft hij de lezer een interessant en vooral verrijkende blik op Frankrijk. Voor wie een beetje vertrouwd is met de Franse cultuur is dit boek een waar spektakel.”

Sarah Verhasselt, Cutting Edge

Chanson is een klein meesterwerk dat eigenlijk in het Frans zou moeten vertaald worden.”

Jan Pollet, Ooteoote

“Een fantastisch boek, leerzaam, knap geschreven en ontroerend. Wat mij zo raakt, is dat Bart Van Loo met veel liefde beschrijft hoe belangrijk een lied wel niet kan zijn. (…) Ik ga door dit boek met mijn vrouw een dag of zes door Parijs lopen want het is ook een goed reisboek. Reis je naar Spanje, zet dan onderweg de dubbel-cd op, maar ook als je naar Thailand gaat, neem het boek mee, het is ongelofelijk interessant, alleen al omdat Van Loo zo goed uitlegt dat de liedkunst over ons gaat én over de geschiedenis.”

Zanger Maarten van Roozendaal