Foto: Geert Van Hoeymissen

DE BOURGONDIËRS

Radioreeks en podcast op Klara

 

vertelling: Bart Van Loo 

productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

 

Klik hier voor alle info en luistermogelijkheden

‘Van Loo vertelt op zo’n weergaloze wijze dat je bijna in je koptelefoon wilt kruipen. Hij vult de complexe geschiedenis van Nederland en Vlaanderen aan met geweldige weetjes. Over het ontstaan van de beurs bijvoorbeeld, of de historie van mosterd. Je wist niet dat je het wilde weten, maar zodra je het weet, voel je je rijker dan voorheen. Kortom, Van Loo is de geschiedenisleraar die wél mee op vakantie mag. Pocast aan, autoraampjes open en voilà: en route naar het zuiden.’

Nederlands Dagblad

‘Een meesterlijk verteller. U staat naast Bart van Loo op het middeleeuwse strijdtoneel. Wat absoluut niet ongenoemd mag blijven is hoe geweldig de podcast klinkt. Terwijl Van Loo vertelt, zijn constant achtergrondmuziek en geluidseffecten te horen. Deze zogenaamde soundscape wordt nergens potsierlijk of kitsch, wat knap is. Ook worden de verhalen van Van Loo af en toe onderbroken door prachtige middeleeuwse muziek. Het zijn fijne rustmomenten.’  (****)

de Volkskrant

‘Van Loo brengt het verhaal met overgave. Hij heeft er plezier in. Hij weet hoe het op het podium is, voelt aan hoe hij zijn publiek bij de hand kan nemen. (…) Geschiedenis als luisterspel. Dat betekent niet alleen met muziek die de spanning opdrijft en de dramatiek ondersteunt, maar ook jubelende klokken voor een huwelijk, gekletter van zwaarden en gehinnik van paarden op een slagveld.’ (****)

De Standaard

‘Op meeslepende wijze en in sappig Vlaams sleurt Van Loo de luisteraar door de hoogtijdagen van de Bourgondische hertogen. Met oog voor drama en detail laat hij zijn toehoorders ‘aan de andere kant van de radiofonische golven’ meebeleven hoe de Bourgon-dische elite een huwelijk viert, hoe Filips de Goede een rijk stichtte van Dijon tot Amsterdam, en hoe de laatste Bourgondiër, Karel de Stoute, bij Nancy wordt afgeslacht. Zeker voor Nederlandse luisteraars, voor wie de geschiedenis pas lijkt te beginnen bij Willem van Oranje, is deze podcast een daverende ervaring.’ (*****)

Elsevier
‘Ik ben volop aan het genieten van deze Klara-podcast. Echt ideaal gezelschap tijdens mijn looptochten langs de Dijle. Hoewel. Toen Van Loo vanmorgen in geuren en kleuren de keukentaferelen beschreef tijdens het huwelijksfeest van Jan Zonder Vrees kreeg ik het moeilijk om in de pas te blijven. Ik liep gewoon te saliveren. Honger en dorst krijgt een mens van deze vertelsels!’
TV-maker Lieven Van Gils

“Momenteel – hoe kan het anders – zijn Bart Van Loo en “De Bourgondiërs” mijn gloednieuwe kompanen tijdens nachtelijke ritten over gewestelijke autosnelwegen. Sindsdien word ik echt wel meegezogen en binnengetrokken in de waarachtige geschiedenis van de Lage Landen. Dat heeft dan weer alles te maken met de haast visuele vertelstijl van de verteller, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar blijf.”

Muzikant Jan De Smet

“Luistertip van het jaar: gaat u maar eens goed zitten voor de podcast van De Bourgondiërs van Bart Van Loo. Wat een meesterlijke constructie, verteld met een jaloersmakende bravoure. Ik vond het – en ik schaam me slechts een beetje dat ik het zeg – jammer dat er op de Brusselse Ring maar één kettingbotsing was gebeurd.”

Journalist Bart Cornand

‘Bart Van Loo is een meesterverteller. Ontzettend boeiend en aangenaam gezelschap in de auto dus. En niet te vergeten: je leert er ook nog iets van bij, over de Bourgondiërs! Geschiedenis die je ingelepeld krijgt alsof het een sprookje was, heerlijk. Alsof je er zelf bij was.’

Cathérine Vandoorne - Radio 2

‘Veel liever luister ik naar de begeesterde Van Loo, die de luisteraar bij zijn nekvel grijpt, hem midden op het slagveld van de Honderdjarige Oorlog neerzet en mooie parallellen met het heden trekt, maar vooral vertelt, vertelt, vertelt. Met een grote liefde voor geschiedenis, getuige de herinnering hoe hij als jonge lezer werd gegrepen door Thea Beckmans trilogie over de Honderdjarige Oorlog (niet als luisterboek verkrijgbaar). Met een grote liefde voor het woord – Van Loo studeerde Romaanse filologie – die doorsijpelt in de etymologische uitstapjes die hij zichzelf toestaat. Met een stem die niet alleen Van Nieuwkerk deed zwijgen, maar ook uw boekenluisteraar ademloos in zijn al uren geparkeerde auto liet zitten’.

 

 

Hugo Blom - de Volkskrant (bis, andere bespreking)

“Omdat ik geen tijd meer had om ter voorbereiding van onze fotosessie zijn nieuwste bestseller-turf ‘De Bourgondiërs’ te lezen, wierp ik me in zijn podcasts. Ik verzwolg de volledige acht afleveringen. Liet me meevoeren in de draaikolken van de duistere middeleeuwen en zag die levendig voor mijn ogen verschijnen. Wat zeg ik, ik stond er middenin. Van een evocatie gesproken.”

Fotografe Carmen De Vos

‘Ik ben nu al enkele dagen met veel plezier aan het luisteren naar de Klara-podcast De Bourgondiërs van Bart Van Loo. Het is een lange serie – acht afleveringen van telkens bijna anderhalf uur – maar ik ken niemand die dat onontwarbare kluwen van veldslagen en verdragen, koningen en hertogen, die dan ook nog eens allemaal dezelfde naam dragen, zo helder en enthousiast uit de doeken kan doen.’

Journalist/schrijver Tom Naegels

‘Luisteren jullie De Bourgondiërs al? De podcast naar het boek van Bart Van Loo? Nee? Wel doen hoor. De podcast lijkt uitgevonden voor hem. Wat een fantastische verteller is het toch.’

Journaliste/columniste Nynke de Jong
De podcast valt te beluisteren via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify, maar ook gewoon via Soundcloud (zie hieronder).