ONS SPANNENDE OERVERHAAL

Bart trekt met een nieuw verhaal door Vlaanderen en Nederland. Deze keer vertelt hij over de wonderlijke aartsvaders van de Nederlanden: De Bourgondiërs.

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart neemt de toehoorders op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.

Hij nodigt u uit voor een tijdreis naar het middeleeuwse Parijs, Dijon, Brugge, Gent, Mechelen, Lier, Delft, Gouda… Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Meer dan drie jaar lang werkte Bart aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen. Met een Frans-Bourgondische bril op reist Van Loo door onze nationale geschiedenis. Niet te missen.

Alle data en locaties van dit theatercollege over onze middeleeuwen vind je hier.

REACTIES

‘De stem die Matthijs tot zwijgen bracht. Bart Van Loo vertelt, vertelt, vertelt. Dan moet je wel ademloos luisteren.’

De Volkskrant

‘Vanavond een gloedvolle Bart Van Loo aan het werk gezien in Harelbeke. Een gedreven verteller die ’s avonds rond het kampvuur schitterende verhalen vertelt terwijl de anderen ademloos zitten te luisteren. Het is oeroud en het werkt nog steeds’.

 

Bert Kruismans

“Van Loo strooit met etymologische weetjes, en verbindt historische materie moeiteloos met Silicon Valley, Robocop en Mart Smeets. Een geweldige verteller die boeit van de eerste tot de laatste seconde. Een ode aan de kracht van het woord. ”

 

Arjen Fortuin (NRC)

‘Zo kunnen schrijven en dan óok nog zo kunnen spreken, dat is zeldzaam.’

Schrijfster Willemijn van Dijk

‘In de tweeëntwintig jaar dat ik bij Boekhandel Den Boer werk, maakte ik ongeveer elke maand een lezing mee, maar de laatste van Van Loo was zonder twijfel de beste. We hadden er een kerkje voor afgehuurd en dat zat bomvol mensen die achteraf flabbergasted waren.’

Gerda Aukes

“Hooggespannen verwachtingen na de geweldige podcast. Compleet ingelost: geestig, 1,5 uur volle aandacht opeisend en een zeer slim en helder slotwoord over identiteit.” (Simon Demeulemeester, Knack)

 

Simon Demeulemeester (Knack)

‘Uiterst onderhoudende en begeesterende vertelling, met een geweldige doordenker in het licht van de komende verkiezingen.’

 

Muzikant Jan De Smet