Onthulling gedenksteen Huizinga

Onthulling gedenksteen Huizinga 584 377 Bart Van Loo

Vanavond zal de Nederlandse minister van Cultuur (Ingrid van Engelshoven) in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen onthullen voor Johan Huizinga. Herman Pleij en ondergetekende werden gevraagd om deze gebeurtenis op te luisteren met enkele welgekozen woorden. Het is een eer dat ik erbij mag zijn, en het publiek mag toespreken over de schone Bourgondische kunsten.

Huizinga’s meesterwerk “Herfsttij der middeleeuwen” verscheen exact honderd jaar geleden, in januari 2019. Het toeval wilde dus dat mijn “Bourgondiërs” op de kop af een eeuw na Huizinga’s duik in het Bourgondische tijdperk van de persen rolde. Toeval of… lot? Misschien moest het wel gewoon zo zijn.

(Oh ja, iedereen van harte welkom natuurlijk: Nieuwe Kerk aan de Dam, 18u, deuren om 17u30)