Melancholisch

Melancholisch 940 788 Bart Van Loo

Daarnet nog een hapje gegeten in het stationsbuffet in Antwerpen – een korte halte tussen Middelkerke en Delft. Ach, hoe vaak heb ik hier niet bepaalde stukken uit mijn boek herwerkt. Even weg uit mijn eigen bureau, met de trein naar de Koekenstad. Nu en dan vrienden ontvangen als was dit buffet een negentiende-eeuws salon.

Ik herinner me nog goed hoe ik hier urenlang heb gekauwd op de huwelijksonderhandelingen van januari 1385 in Kamerijk. Filips de Stoute (hertog van Bourgondië, graaf van Vlaanderen) tegenover Albrecht van Beieren (graaf van Henegouwen, Holland en Zeeland). De tafel waar zij aan zaten zijn we kwijt, maar het is een van de belangrijkste meubelstukken uit onze geschiedenis. Het was een momentum dat ik goed moest zien te vangen.

In mijn mobieltje vond ik nog een foto die ik hier nam op 15 december 2016. Op het scherm zie je hoe ik vorder met mijn beschrijving van de mislukte landing in Engeland vanuit Sluis – met de fameuze Houten Stad als gigantisch IKEA-bouwpakket avant la lettre. Jongens, wat moest er toen nog veel water naar de Bourgondische zee vloeien. En wat ben ik blij vandaag dat al die moeite niet voor niets is geweest.