SUMMERSCHOOL ☞ VAKANTIE?

SUMMERSCHOOL ☞ VAKANTIE? 8256 5504 Bart Van Loo

Anderhalve maand geleden kreeg ik de vraag of ik een DWDD Summerschool over “De Bourgondiërs” wilde doen. Op zo’n voorstel kun je niet “neen” zeggen, en dus mocht ik brainstormen over wat te doen, hoe het te doen. Wilde plannen: een grote pastei laten bakken, een reuzenei maken etc. het werd uiteindelijk allemaal opzij geschoven. Focus op het verhaal, mijn manier van vertellen. Sober, maar elegant geïllustreerd met plaatjes en harnassen. Heel simpel eigenlijk. Maar spannend was het wel. Matthijs op de eerste rij. Godzijdank keek hij genietend toe.

Matthijs tevreden, maar verder blijft het afwachten natuurlijk. Je moet elke keer toch weer voor een commissie verschijnen. Godzijdank keken ook DE STANDAARD en NRC instemmend toe. Hopelijk kon u het ook smaken.

Peter Jacobs gaf na vier sterren voor het boek en de podcast nog eens dezelfde score aan de Summerschool in DE STANDAARD. “We vallen in herhaling, maar Van Loo is een droom van een schoolmees­ter. Een die zijn enthousiasme met ronkende zinnen en grote gebaren kracht bijzet. Hij weet dat hij een goed verhaal heeft en wil dat per se doen aanslaan bij zijn publiek. (…) Van Loo serveert een cocktail van geschiedenis, aardrijkskunde en etymologie, met een snuifje Game of thrones. De camera volgt bijna uitsluitend de gesticulerende en articulerende spreker. Soms krijgen we een close-up van Van Nieuwkerk. Die geniet zienderogen.”

Arjen Fortuin in NRC doet niet mee aan het sterrensysteem, maar zijn woorden spreken voor zich. Hij maakt ook duidelijk dat men op televisie niet altijd voor complexe en vergezochte formats moet gaan, maar dat een focus op de inhoud ook kan werken. “Afgezien van projectieschermen en een paar harnassen op de achtergrond had hij geen enkel hulpmiddel. Zelfs de tafel waaraan Filips de Stoute grote beslissingen nam, moesten we ons maar voorstellen. Van Loo had niet meer dan woorden en gebaren – en het vermogen om al sprekend op de toppen van zijn tenen een pirouette te draaien.”

Mooi, dat heeft nog nooit iemand van me gezegd. Maar het klopt wel dat ik tijdens het spreken al weleens in volle verbale vaart op mijn tippen draai.

Fortuin vervolgt: “Het was een klassieke geschiedenisles die boeide van de eerste tot de laatste seconde, vooral omdat Van Loo een geweldige verteller is, eentje die vertrouwt op de kracht van het woord. (…) De Vlaming strooide met etymologische weetjes, verbond historische materie met Silicon Valley, Robocop en Mart Smeets. (…) Van Loo eindigde met een ernstig te nemen historische stelling door de aandacht te vestigen op hoe in 1464 in Brugge voor het eerst de Staten-Generaal van de Nederlanden bijeenkwamen. Aan de kant, Willem van Oranje! Dit was het moment van onze geboorte.”

Missie volbracht, in die laatste twee zinnen zit veel van wat ik wilde bereiken.

Fortuin besluit: “De tijd was omgevlogen. Nu was het ook weinig. DWDD Summerschool had in totaal slechts 35 minuten toebedeeld gekregen. Dat voelt toch een beetje als een kadetje met kaas; Bart Van Loo verdient een Bourgondische omgang met de NPO-zendtijd.”

Allemaal geweldig. Maar stilaan ook allemaal veel. Zoals Jacobs schrijft: “De Bourgondiërs draaien overuren”. Sinds januari is het niet opgehouden. En stilaan beginnen de kilometers te wegen. Maar ik geniet en ben erg dankbaar. Deze Summerschool was perfect om het einde van dit onvergetelijke voorjaar in te zetten. Nog enkele optredens en dan volgt een lange break.

Zondag heruitzending, maar je kunt het ook gewoon online bekijken: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/.

foto: Roy Beusker

foto: Roy Beusker

foto: Roy Beusker

foto: Roy Beusker