Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or

Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or 150 150 Bart Van Loo

U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.

 • Beste Bart (mag ik Bart zeggen?),

  Ik heb al jouw boeken (ja, dat was ik, ;-). Blague à part, net zoals iedereen die hieronder in jouw gastenboek heeft geschreven, ben ook ik, als leraar Frans, een fervent aanhanger.
  Fantastisch vind ik het hoe je al die geschiedkundige feiten in een aangenaam, mooi en vooral verbindend verhaal kan gieten. Ongelofelijk!
  Jouw gedrevenheid, passie én doorzettingsvermogen zijn fenomenaal.

  Ooit heb ik – in het héél klein – ook een verkennend tochtje in Parijs gemaakt omdat ook ik nieuwsgierig was naar waar Sartre, De Beauvoir en Anaïs Nin ooit gewoond/gewerkt hadden. Zelf vond ik het tegenvallend en deprimerend omdat de gebouwen verbouwd waren (o.a. tot een hotel) of gewoon tegenvielen.

  Ik wens je nog veel succes in jouw loopbaan en… voor je 50ste verjaardag!

  vr gr Theo

 • Antonius Poelman 26 januari 2023 at 11:30

  Een groot lezer was ik niet, wel een lekkerbek, observant en muziekluisteraar.
  Via ‘De Bourgondiërs’ (van de bibliotheek geleend maar nog niet uitgelezen vanwege de uitleentermijn) ben ik bij ‘Mijn Frankrijk’ terecht gekomen. Zelf aangeschaft voor de kerstdagen. Wat een prachtig boek. Deel 1′ Parijs Retour’ zojuist uitgelezen in voor mij afzienbare tijd.
  Een liefhebber van Frankrijk was ik al vanaf mijn puberteit. En nu… 65 jaar later sta ik in de startblokken om ook eens met ‘Verloren Illusies’ te beginnen. Wie weet waar dat heen gaat….
  ps.
  In het dankwoord op blz. 377 van ‘Mijn Frankrijk’ staat een website vermeld: volgens mij moet het juiste adres zijn: lireetpartir.wordpress.com en in de Selectieve Bibliografie van Bart van Loo schrijft hij dat er helaas alleen een ingekorte versie van ‘Les Miserables’ te verkrijgen valt. In de NRC van 19 januari 2023 is te lezen (recensie van Arnold Heumakers) dat er nu wél een volledige vertaling is (1364 blz.) door Tatjana Daan bij uitgeverij Papieren Tijger.

  ps. ik ga beginnen Hors-d’Oeuvre-een culinaire geschiedenis-. Erg veel trek in!
  Met vriendelijke groet
  Toine Poelman.

 • Peter Van de Vijver 24 januari 2023 at 19:41

  Hoe Aert Brant uit Grobbendonk in 1486 op zoek ging naar Amerika…

  Een bizar verhaal uit de Bourgondische tijd dat U nog nooit gehoord heeft.

  Maar wel een fascinerend verhaal waarin een heel aantal bekende personen een rol spelen: Jos de Hurter, de zoon van de baljuw van Adolf van Kleef in Wijnendale; Willem, bastaard van Brabant; Antonio, zoon van Maarten Lem, burgemeester van Brugge; Martin Behaim uit een bekende koopmansfamilie in Nürnberg en maker van de oudste, nog bestaande wereldbol (1492); Paolo dal Pozzo Toscanelli, de meest concrete inspiratiebron voor Columbus’ drieste plannen; …

  En natuurlijk ook Aert Brant, heer van Grobbendonk, Ouwen, Bouwel en Olmen, die in 1486 een charter verkreeg van de Portugese koning om westwaarts de Atlantische Oceaan op te varen, op zoek naar eilanden of een continent. Precies het charter dat Columbus tevergeefs had proberen lospeuteren bij de Portugese koning…

  Tja, vraagt U zich nu af, is dit een grap?

 • Tja,
  Beste Bart,
  Uw werk is in vrijwel alle opzichten om van te smullen.
  Niet alleen verschrikkelijk, echt verschrikkelijk, leerzaam en aanvullend, toevoegend op reeds bestaande kennis, maar bovenal met een autonome manier van overdracht.
  Nu we het ( culturele ) verleden enigszins op rij hebben staan en kennis van hebben genomen, vraag. ik mij in alle gemoede af of er ook niet eens aandacht aan de veranderingen en op de toekomst gericht onderzoek zou kunnen komen. Het huidige culturele tijdsgewricht als uitgangsbasis.
  Met in het achterhoofd de massale migratie en nieuwe kleurschakeringen die in Europa met Frankrijk als episch centrum plaatsvinden en de komende periode drastisch zullen veranderen, evenals de geschiedenis voortdurend aan verandering is blootgesteld.
  Dank en nog eens dank,

  Anton JieSamFoek
  Purmerend / Nice, 4 jan 2023

 • Bonjour, j´habite en Allemagne, mon nom est surtout francais. Mes ancetres sont venue de la region de Herzogenbosch (aujourdhui Pays bas) apres la guerre de 30 ans en Allemagne. De le debut ils etait catholiques. Est-ce que vous connaissez de la literature, qui decrit la situation de la vie a cette epoque dans les pays bas d`aujourdhui (ancien Flandre? Bourgogne?). Entre autre il y avait certainement des problems de la religion. Merci, cordialement Paul Massoth

 • Zeer geachte Bart

  Dat ik een fan ben hoeft geen betoog. Maar dit berichtje dient wat mij betreft om u hartelijk te danken voor “De Bourgondiërs” en voor “Mijn Frankrijk”.
  Ik geniet ervan, steeds opnieuw. De Bourgondiërs maakten me fier.
  Mijn Frankrijk vervult mij met een ontzaglijk heimwee naar de dinge, plaatsen een. Die ik gemist heb.
  Ik ben nu 78 jaar en wat reizen betreft is het beste eraf..
  Maar ik blijf genieten dankzij de boeken.

  Ik ben pianist, verslingerd op Chopin. Lezend over George Sand denk ik toch om nog eens de reislaarzen aan te trekken en naar de Berry af te zakken als een soort bedevaart. Maar om het even wat er nog komt Bart: ik dank u “de tout mon coeur” . Merci!

  Jos Peeters
  Boomgaardweg, 1
  2520 Broechem

 • Monsieur Van Loo,
  je viens de finir la lecture de votre livre : Les Téméraires. Quand la Bourgogne défiait l’Europe.
  Laissez moi vous dire que cette lecture a été un pur plaisir!

  J’ai acheté votre livre à l’hôtel Dieu de Beaune lors d’un séjour dans le Duché de Bourgogne!
  Je suis passionné d’histoire depuis ma plus tendre enfance. Ma période favorite est le moyen-âge. Suite à la lecture des Téméraires je n’ai qu’une envie, retourner visiter la Bourgogne mais aussi les terres du nord, les Plats pays.

  Une phrase dans votre livre m’a marquée, dans le prologue : “Telle était la vraie vie: lire de gros pavés redonnant vie à des événements vieux de plusieurs siècles, s’insinuer dans la peau d’un personnage, vibrer d’émotions et de tensions. En apprenant tout un tas de choses.”

  C’est ce que j’aime moi aussi en lisant les livres historiques!

  Merci encore pour cet ouvrage magistral!

  Samuel Janela.

 • Chris De Commer 8 december 2022 at 19:25

  Eindelijk is het inzicht gegroeid dat Bart Van Loo niet alleen een Commandeur verdient te zijn, maar ook Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. Hij heeft als succesvolle pennenridder al lang ervaren dat de pen machtiger is dan het zwaard. Proficiat! Nog veel succes!

 • To mention that there is a mistake on the back cover text of The Burgundians –[recent paperbak version in ENGLISH]
  The words <> should be <>

 • Merci à vous Mr Van Loo pour cet ouvrage époustouflant et passionnant qui m’a permis de mieux connaitre l’histoire du pays de mes ancêtres bourguignons du pays “de par-delà”. Si l’histoire était ainsi enseignée dans nos écoles de France, l’intérêt de nos concitoyens et donc leur niveau d’érudition auraient tout à y gagner. J’ai désormais hâte d’aller découvrir plus en détail des villes comme Malines, Lierre, Louvain, ma connaissance étant limité à Bruges, Gand et Bruxelles. Un seul regret: que vos autres ouvrages ne soient pas traduits en Français!
  Bien respectueusement
  Pascal Loué