Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or

Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or 150 150 Bart Van Loo

U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.

 • S. Furler-Kools 6 april 2021 at 12:13

  Uw ‘Bourgondiërs’ heb ik deze week met grote interesse gelezen. Wat mij opviel in de bibliografie is dat daar de naam van dr. Jane de Iongh ontbreekt. Haar gezaghebbende biografie van Margaretha van Oostenrijk is weliswaar 80 jaar oud, maar blijft nog steeds zeer leesbaar.
  Margaretha’s rol staat in uw boek beschreven in de epiloog en neemt daardoor niet zo’n grote plaats in, maar haar praalgraf in het klooster van Brou vormt nog steeds een waardige tegenhanger van de tombes in het -voor de laatste Bourgondiërs verloren- klooster van Champmol. Het boek is alleen al daarom zeker een vermelding waard.

  Vriendelijke groet, Saskia Furler

 • AVANESSOFF MICHEL 31 maart 2021 at 13:26

  Bonjour,

  Je souhaite tout d’abord vous remercier pour votre superbe livre Les Téméraire. Quel livre magnifique avec une structure très élaborée et une écriture très belle. j’ai été captivé tout au long de ma lecture. Il est tellement riche que j’ai commencé sa relecture ! Je crois avoir trouvé une petite erreur dans l’édition française, en plus de celle signalée de la page 403. En page 54, on parle de Robert en l’an 1302 ? Ne serait-ce pas plutôt en 1003 ou 1002 ? Mais cela n’ôte rien à la valeur du livre.
  Encore une fois, grand merci pour cet ouvrage passionnant.

  Michel Avanessoff
  mavanessoff@yahoo.com

  PS : J’espère vivement que vos autres ouvrages seront traduits en français.

 • Jeremy Verraes 27 maart 2021 at 22:44

  Bonjour Mr Van Loo.

  Avant tout bravo et merci pour votre passionnant livre à propos des ducs de Bourgogne.

  Vous a t on signalé une erreur à la page 403 de l édition française lorsqu on lit que le chancelier Rolin “avait grandi dans les années 1470 et 1480” ?

  Bien cordialement.

  Mr Verraes

 • Kris Vanslambrouck 25 maart 2021 at 17:19

  Geachte Monseigneur van het oerschanson der Lage Landen, nu mijn cataract onder het mes werd weggesneden (de destijds vijftienjarige Artis Historiafanaten worden ook ouder, nietwaar?) en helaas geen boek mij voorlopig werd gegund… was het dus tijd om een hoorspel van enige diepgang te moeten aanhoren. En het moet gezegd en geschreven dat er een schrijver, bijna gedwongen door de ‘Bezige Bij’mandatarissen (bij deze mijn dank) er in geslaagd is om niet alleen een belangwekkend boek neer te pennen (van mystische statuur zelfs!) maar ook een bijwijlen labyrintisch kluwen van familiekronieken uit de doeken te doen in een meeslepend en verhelderend heldendicht op een ‘Klara’-pod… Melchior Broederlam zou er een moord voor willen begaan om zijn naam te mogen dragen: Bartholomeus Van Loo! Zeg nu zelf. Het heeft me aangezet om nog meer te genieten van al het schoons onze contreien te bieden hebben. En ik geef toe dat ik mijn ‘teloor’ nu op een andere manier nuttig (doch volgens hedendaags etiquette met mijn Co-Pain -Copine) heilig doordrongen van onze geestdriftige eetcultuur. De sterrenrestookes bij ons zijn het levendig bewijs. Zelden heb ik me zo vermaakt, bijgeleerd, verwonderd, onwetend geweten als na het aandachtig meeluisteren van uw grandioos luisterspel. Dank mijnheer Van Loo om mijn kennis met zoveel bravoure bij te schaven. Kris Vanslambrouck.

 • Lizzie van Nieuwenhuyse 22 maart 2021 at 12:47

  Dimanche, 28 février 2021

  Monsieur,

  Votre livre « Les Téméraires » m’a tellement emballée que je veux absolument vous féliciter et vous remercier de l’avoir écrit. Comme vous entourée dans mon enfance
  d’histoires chevaleresques, de récits illustrés, d’histoires de Belgique (Pirenne) ou de France (Lavisse), j’ai gardé le souvenir de nombreux et prestigieux personnages
  qui ont fait notre histoire, et, sous votre plume, je les ai retrouvés plus vivants que jamais, cupides et cruels, mais magnifiques et amoureux de l’art, bâtisseurs et guerriers.
  Nous sommes, comme vous dites, le fruit du passé, et je ne comprends pas la tendance à supprimer l’histoire dans l’enseignement…. en France, c’est impressionnant.

  Veuillez, je vous prie, Monsieur, agréer l’expression de toute ma considération.

  L. van Nieuwenhuyse

 • Mie Veranneman 21 maart 2021 at 18:51

  Wat heb ik genoten tijdens mijn wandelingen van de podcast ‘De Bourgondiërs’. Het boek lag al lang klaar om te lezen, maar de tijd ontbrak. Heerlijk om jou zo gedreven te horen vertellen. Als Vlaming en levensgenieter was het leerrijk en boeiend om te beseffen van waar onze identiteit komt.
  Ik zag die rare banketten zo voor mij. En leuke etymologische weetjes. En museumtips. Nu ga het laatste stuk van het boek toch nog lezen.

 • André Hudepohl 9 maart 2021 at 17:25

  Ben nu uw “Napoleon” aan het lezen. Prachtig geschreven. Wel een vraag: ik kom -als het gaat om beloningen- op minstens twee plaatsen het woord “remuneraties” tegen. Bedoelt u niet “renumeraties”?

  • Dank u.
   Het is wel degelijk “remuneraties” van het Franse “rémunérer = honoreren, bezoldigen”. Voilà, bij deze zend ik een hartelijke groet.

 • Yves de Clippele 22 februari 2021 at 11:38

  De Bourgondiërs: wat een absoluut meesterwerk! In minder dans 3 dagen gelezen. Adembenemend boeiend, zo relevant en levendig in onze Belgisch/Nederlandse en Europese wortels, ook zo wondermooi en alert geschreven. De nederlandse taal op haar toppunt.
  Dank en proficiat.
  Yves de Clippele

 • Beste,

  Momenteel ben ik het boek ‘De Bourgondiërs’ aan het lezen en wilde graag even mijn waardering uitspreken voor de schrijfstijl.
  Het is het eerste boek dat ik van je ter hand neem.

  Ik heb zelden, eigenlijk nog niet, iemand gelezen die de Nederlandse taal zo beheerst in schrift. Ik vind het grammaticaal, naar woordgebruik en naar zinsbouw
  uitstekend. Zeer aangenaam om te lezen (ik lees dit boek daarom des te liever hardop en niet te snel) , ook al omdat het doorspekt is met weetjes
  zoals de ontstaansgrond van sommige van onze woorden.

  Komt dit volledig van de hand van de schrijver zelf ? In dat geval zeker : alle respect.

  Met vriendelijke groet,
  Walter Hoste

 • Ik alleen maar zeggen : PROFICIAT MET DEZE PRACHTIGE PODCAST. Zal hij ook Franstalig beschikbaar worden.