Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or

Gastenboek / Guestbook / Livre d’Or 150 150 Bart Van Loo

U kunt hier uw bericht achterlaten. Gepubliceerde berichten staan onderaan.
Vous pouvez laisser votre message ici. Les messages plus anciens se trouvent en bas de la page.
You can leave your post here. Older posts are at the bottom of these page.

  • Cher Monsieur,
    J’ai lu avec beaucoup de plaisir “Les Téméraires”, un livre où vous rendez passionnante l’épopée des ducs de Bourgogne. J’ai été attirée par cet ouvrage du fait que les ducs de Bourgogne faisaient partie des discussions familiales quand j’était petite. Ma maman , Monique Marchal-Verdoodt (1935-2018), avait en effet publié au Palais des Académies (Bruxelles) un ouvrage bien plus austère que le vôtre:”Table des noms de personnes et de lieux mentionnés dans les plus anciens comptes de la recette générale de Philippe le Hardi, duc de Bourgogne (1303-1389)”. Je suis sûre que vos recherches ou vos sources ont mené à consulter ce livre dont je n’ai malheureusement pas de copie. Je me souviens de mon père (médecin) faisant une lecture critique des épreuves sur un bout de la table à manger. Et nous, enfants, de rêver aux grands seigneurs et belles châtelaines … Nos prénoms: Philippe – pour mon frère ainé, une évidence n’est-ce pas, Anne pour moi et Thibaut pour mon frère cadet.
    Encore bravo pour votre oeuvre et je vous souhaite bonne continuation dans vos recherches historiques.
    Anne Marchal

  • Dominique Fournier 10 december 2021 at 22:09

    Bonjour monsieur

    Je viens d’écouter une émission de France Cultures à laquelle vous participiez et c’était vraiment intéressant ce que vous disiez sur l’histoire de la Belgique et des Pays-Bas… Votre enthousiasme était comment dire. communicatif…

    Je voulais savoir. Il y a-t-il des projets de traduction de vos livres en français à part Les Téméraires. Je pense ici à qui semble s’appeler La trilogie française.

    Merci beaucoup de nous faire découvrir un pan quelque peu oublié de l’histoire européenne.

  • Cher compatriote,

    Je voudrais vous remercier simplement mais du fond du coeur:

    Vous m”avez instruit avec élégance tout au long de vos Téméraires.

    Albert Adam PhD
    Emeritus Professor
    UMontreal
    Canada

  • Veronique de meyer 5 december 2021 at 12:32

    Geachte heer Van Loo
    Ik was gisteren op uw optreden in Overijse. Het was fantastisch!!! Ik ben blij dat ik het gezien heb en wens u sterkte voor de verplichte lockdown van de cultuur . Zodra u terug aan de slag gaat kom ik zeker nog eens !!!
    Veronique de meyer

  • Co van den Boogert 3 december 2021 at 10:03

    Beste meneer Van Loo, Ik heb uw boek over de Bourgondiers gelezen en nu heb ik een paar vragen waar ik niet zo gemakkelijk antwoord op kan vinden. Philips de Stoute en de Goede zijn Hertogen van Bourgondie en vallen onder de Franse koning. Wanneer deze hertogen extra gebieden verwerven door afspraken/verervingen, vallen deze gebieden dan ook onder de Franse koning, denk bv aan Henegouwen en Vlaanderen en in hoeverre gaan/kunnen de bevoegdheden van de Philipsen en de Franse koningen conflicteren. Wanneer Brabant onder bewind van de Bourgondiers komt, is er dan een koning die daar weer boven staat. Wellicht is hier ook literatuur over. Ik vind het razend interessant, maar snap het vaak niet. Met vriendelijke groet, Co van den Boogert

  • Beste meneer Van Loo,
    Ik ben Aaron, misschien kent u mij nog, want in t’Heilaar in Beerse zat ik op de derde rij, die ene 10-jarige jongen.
    Wat ik graag zou willen vertellen is dat ik een weetje ken over Karel de Stoute:
    Het bekende schilderij van Karel, geschilderd door van der Weyden hangt in de jeugdreeks ‘Kulderzipken’ uit de jaren 90 boven de trap kan de aandachtige kijker zien.
    Proficiat trouwens met de interessante voorstelling.

    Met vriendelijke groeten Aaron.

    • Ja, zeker, beste Aaron, ik zag het ook toen ik met mijn dochter heb gekeken. Heel grappig vond ik dat. Ik heb er toen een foto van genomen, maar die vind ik nu niet meer terug.
      Geweldig dat je er was trouwens: het beste bewijs dat mijn verhaal van die twaalfjarige jongen niet verzonnen was!

      Zeer hartelijke groet en lang leve Kulderzipken!

      Bart Van Loo

  • Geachte Bart van Loo,
    Ik heb vorig jaar met veel genoegen uw boek “De Bourgondiërs, Aartsvaders van de Lage Landen” gelezen. Het werd voor mij nog interessanter toen ik dit jaar tijdens een zeer uitgebreid stamboomonderzoek ontdekte dat de meeste hoofdpersonen uit uw boek voorkomen in mijn stamboom. Ik had dus eigenlijk het levensverhaal van mijn eigen voorouders gelezen! De eerste connectie die ik vond was Jacques Malet de Coupigny (1453-1505), die op 8 mei 1490 trouwde met Marguerite van Bourgondië (1475-1522). Zij was de dochter van Filips van Bourgondië (1460-1498) en Anna van Borsele (1471-1518). Ik heb onlangs hun standbeelden kunnen bewonderen in het museum “de Schotse Huizen” in Veere, waar hun kasteel Sandenburgh stond. Filips is via zijn vader Anton “de Grote Bastaard” een kleinzoon van Filips de Goede. Al spoedig bleek mij dat de meeste “Maletten” getrouwd waren met leden van Europese vorstenhuizen. Hun stamvader, Guillaume I Malet de Graville (1022-1071) was een achterneef en strijdmakker van Willem de Veroveraar tijdens de “Slag bij Hastings” (14 oktober 1066). Toen ik in 2016 het “Tapijt van Bayeux” bewonderde had ik ook nog geen idee dat ik naar een verhaal van mijn voorouders stond te kijken. De toevoeging “de Graville” had betrekking op hun kasteel in Graville-Sainte-Honorine, aan de monding van de Seine bij Le Havre. Dit had weer alles te maken met de overeenkomst die Rollo “de Stapper” (842-931) in 911 sloot met de Franse koning Karel III. Rollo (een Vikinghoofdman) mocht zich vestigen in het gebied rond de monding van de Seine onder voorwaarde dat hij die monding zou beschermen tegen andere Viking-bendes die Parijs wilden plunderen. Het kasteel van Malet de Graville lag daartoe op een heel strategisch punt.
    Via mijn Engelse voorouders Langton, Stanley, Edward I en Hendrik II kwam ik uiteindelijk bij al mijn belangrijke Normandische voorouders terecht. Mijn stamboom telt nu bijna 6.000 directe voorouders, waarvan 4.000 uit de periode 0 tot 1500. Een interessant Normandisch geslacht dat ik onlangs verder heb uitgediept is Hauteville. Tancred “Guiscard” de Hauteville (980-1041) en zijn oudste zonen speelden een belangrijke rol in Normandië, maar een mogelijk nog belangrijker rol speelden zijn jongere zonen Robert en Rogier in Zuid-Italië en Sicilië. Zij werden binnen korte tijd de heersers van dat gebied en uiteindelijk Koning van Sicilië. De door hun nakomelingen gebouwde indrukwekkende Normandische kathedralen van Monreale en Cefalù zijn daar nu nog een tastbaar bewijs van. Ook hier realiseerde ik mij tijdens mijn bezoek aan Sicilië in 2006 niet wat de rol van mijn voorouders daarbij was geweest. Hetzelfde geldt voor de graftombe van Hendrik II en zijn vrouw Eleonora in de Abdij van Fontevraud en de vele Franse Koningsgraven in de Abdij van Saint-Denis in Parijs. Het lijk soms wel of ik onbewust de plaatsen van mijn voorouders heb opgezocht, want het is ondertussen een enorme lijst.
    Toen ik bezig was met het schrijven van een kort verhaal over onze Normandische voorouders voor geïnteresseerde familieleden realiseerde ik mij ineens dat er een duidelijke overeenkomst is tussen de Bourgondiërs waar uw boek over gaat en de Normandiërs. In mijn stamboom is heel duidelijk de verwevenheid tussen de Europese Vorstenhuizen en de lagere adel te zien. De rol van de Normandiërs komt in de periode 900 tot 1500 heel dominant naar voren. Ik zou er een boek over kunnen schrijven “Mijn Normandische voorouders, de Aartsvaders van het Middeleeuwse Europa”. Maar ik ben geen Bart van Loo of Geert Mak en bovendien ben ik al 78. Mijn stamboom en mijn ondertussen opgebouwde kennis zouden daarbij wel een geweldig hulpmiddel kunnen zijn.
    Met vriendelijke groet, André Fonteijn

  • jean marc dupont 17 november 2021 at 12:52

    Quel bonheur que le cadeau de votre livre ” les téméraires” m’ont fait des amis pour mes 65 ans ! une lecture passionnante que j’ai poursuivi par le podcast sur la RTBF cet été et que je réécoute en boucle !Mon prochain objectif : un circuit des hauts lieux de votre histoire : Dijon , Champmol ….. J’espère avoir un jour le plaisir de vous rencontrer pour vous remercier directement de tous ces bons moments.
    Bien cordialement
    Jean Marc Dupont
    Willems ( France )

  • Marianne Steenhault Boes 10 november 2021 at 19:48

    Mijnheer Van Loo, het boek ‘Le bon sens’ van Michel Bernard uitgegeven La Table Ronde 2020
    lijkt me iets voor u…maar u kent het misschien al..zeer interessant…het deed me denken aan uw enthousiasme…
    Uitkijkend naar uw optreden in Oostende binnenkort
    Veel succes!
    Marianne Steenhault
    Actueel Denken Gent

  • François Petit 8 november 2021 at 20:43

    Hello. Je suis fan de votre œuvre, je sais que vous appréciez aussi Jan Van Eyck. Aussi serez-vous sans doute très intéressé par cet article:
    https://france3-regions.francetvinfo.fr/grand-est/meurthe-et-moselle/nancy/nancy-la-perspective-dans-les-tableaux-de-jan-van-eyck-une-enigme-elucidee-par-un-scientifique-lorrain-2314984.html

    Bien cordialement.
    François
    (je vous ai aussi écrit sur Messenger)