Waar?

Waar? 597 590 Bart Van Loo

Na de kathedraal van Amiens en Bourges ben ik intussen beland bij een derde bisschopskerk die me na aan het hart ligt, het meest van de drie zelfs, ook al is dit gebedshuis veruit het minst bekende. Deze kathedraal staat al jarenlang in de stellingen – nog altijd het gevolg van vreselijke bombardementen tijdens W.O.II. Die zorgden ervoor dat zowat alle glasramen moesten worden vervangen. Natuurlijk ben ik gek op de “vitraux” uit de middeleeuwen, maar wat men hier heeft klaargespeeld is een klein wonder. Eergisteren liep ik rond in de amper verlichte kerk en het licht dat door de ingekleurde vensters viel zorgde voor enkele esthetische rillingen. Op de koop toe was een dame met een organist het AVE MARIA van Gounod aan het repeteren. Was de vloer niet zo koud geweest, ik was erop gaan liggen om met de ogen gericht naar de glasramen te genieten. Maar de vraag blijft dezelfde: kijk naar de foto’s en zeg mij waar o waar?

TIPS
Het is in dit stadje dat een klein, maar bijzonder “palais ducal” staat, het is hier dat Jan zonder Vrees als Bourgondische troonopvolger zijn eerste belangrijke mandaat had, het is hier in de streek dat Georges Simenon als jongeling een jaar verbleef – le rond-point Simenon verwijst ernaar, als ook naar de verwarring die heerste toen men vlak voor de inhuldiging bemerkte dat op het bordje SIMEON stond, heel snel, echte enkele minuten voor zoon John Simenon arriveerde zou een plaatselijke schilder in de gauwte nog een N tussen de E en O schilderen, je kunt er niet naast zien, het is hier ook dat op een van de hedendaagse glasramen in de kerk een van de laatste (20ste-eeuwse) Franse monarchen werd afgebeeld (herkent u hem ook op de laatste foto? Wie o wie?)… en het is hier dat mijn vrouw ooit haar eerste en plechtige communie deed. Het is heerlijk om ergens voor het eerst te komen, maar het is ook verkwikkend om ergens voor de tiende, twintigste of dertigste keer opnieuw aanwezig te zijn.