Pest en griep

Pest en griep 661 664 Bart Van Loo

PEST EN GRIEP
In mijn boek neem ik een nogal lange aanloop van maar liefst 1000 jaar, maar ons oerverhaal begint natuurlijk pas echt met Filips de Stoute, meer bepaald op 19 juni 1369, de dag dat de Bourgondische hertog trouwde met Margaretha van Male, de dochter van de Vlaamse graaf.

Nu, deze belangrijke vraag: hoe was deze Filips, tenslotte gewoon de jongste zoon van de Franse koning, aan het Bourgondische hertogdom gekomen? Dankzij de pest. De nog in voege zijnde Bourgondische hertog stierf aan de ziekte, had geen nakomelingen. Het hertogdom kwam weer bij de Franse kroon en de vader van Filips, de Franse koning Jan de Goede, profiteerde ervan om zijn jongste zoon Filips rijkelijk te belonen voor zijn heldenmoed op het slagveld van Poitiers. Het talentrijke en doortastende politieke beest Filips de Stoute kreeg Bourgondië, voor hem een springplank van formaat.

Het is raar, maar niet anders: ons oerverhaal begint dankzij de pest. Was die ziekte er niet geweest, dan was Filips geen Bourgondiër geworden, en waren de Bourgondiërs nooit in Vlaanderen geraakt. Was er wellicht geen nieuwe eenheid tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk ontstaan. En had ik mijn boek niet kunnen schrijven. Zo simpel is het. (Al geldt dit natuurlijk voor ontelbaar veel historische gebeurtenissen, wat als…).

Oh ja, hoe kwam onze eerst stamvader aan zijn einde?
Wel, Filips stierf in 1404 in Halle aan de gevolgen van… de griep.