Close but no sigar

Close but no sigar 189 424 Bart Van Loo

Close but no cigar. De Libris Geschiedenis Prijs ging uiteindelijk naar “Dichter in de jungle” van Roelof van Gelder. Ik zal maar eerlijk toegeven dat ik ontgoocheld was. Maar de gesprekken na afloop waren hartelijk: fijne jury, sympathieke collega’s en veel liefde voor goede boeken. Roelof van Gelder straalde, het is hem van harte gegund.

Toen jurylid Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, onderstaande laudatio over mijn boek uitsprak dacht ik nog: het zou wel eens mijn dagje kunnen zijn, maar niet dus. Hoe dan ook blijven zijn woorden prachtig.

Thuisgekomen vroeg mijn vijfjarige dochter: “Papa, heb je gehuild toen je de prijs niet kreeg?” Neen, dat had ik niet. Ze kon dat maar moeilijk geloven. “Kom hier papa”, ging ze verder, “je krijgt toch een troostkoekje”. Daarna pakte ze me in haar armen. Kreeg ik toch nog bijna tranen in mijn ogen.