650 JAAR OERVERHAAL

650 JAAR OERVERHAAL 634 475 Bart Van Loo

Op 19 juni 1369 traden Filips de Stoute en Margaretha van Male in het huwelijksbootje, op de kop af 650 jaar geleden. Die datum mag echt wel met goud in onze geschiedenisboeken worden geschreven, meer zelfs, die datum mogen we gewoon tot algemene kennis bombarderen. Want daar begint ons collectieve verhaal, daar schiet onze oerhistorie wortel. U verneemt er meer over in mijn DWDD Summerschool (eerste vijf minuten), nog meer in de podcast en het hele verhaal staat in geuren en kleuren in mijn boek. Filips de Stoute verdient dat: we kunnen hem echt wel beschouwen als onze eerste stamvader.

Hieronder zie je een miniatuur met daarop links Filips de Stoute en rechts Margaretha van Male op hun huwelijksdag, 19 juni 1369 in Gent. Zou het geen idee zijn om in de ruïnes van de Sint-Baafsabdij een bord aan te brengen waarop dit voor onze gewesten zo belangrijke huwelijk in herinnering wordt gebracht? De twee trouwden in de toenmalige abdijkerk.