bartvanloo
bartvanloo
menu

menu
menu
menu
menu
menu

bartvanloo
bartvanloo

 

 

 


Chanson bevat een originele en vermakelijke alternatieve geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de bekendste Franse chansons. Zo dolt Serge Gainsbourg met de Marseillaise, belandt Vanessa Paradis in de Eerste Wereldoorlog en opent Claude François het merkwaardigste discobal uit de geschiedenis. Bart Van Loo wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven.

Lijst met de voornaamste chansons uit het boek met uitvoerders, auteurs en componisten

Koop het boek.

Gastenboek

Chanson in De Laatste Show. Met een dolenthousiaste Jan Mulder.

Pers

 • "Een ambitieus en harmonisch samengaan van toeristische gids, geschiedenisles en goede verhalen. Lichtvoetig en doordacht, zoals we dat gewoon zijn van Bart Van Loo."
  (Ruth Joos, Radio 1)
 • "Van Loo, een wandelende encyclopedie van lied en literatuur, bewijst met branie dat het muzikale erfgoed de poort opent naar een complete wereld." (Dirk Leyman, De Morgen)
 • "Van Loo wandelt in Parijs en laat de geschiedenis overvloeien in zijn enorme muziekkennis. (...) Hoe gezocht het ook lijkt, het werkt. Van Loo schrijft helder, met inleving en een breed appeal. Hij interpreteert bouwwerken met evenveel gemak als chansonteksten en werpt zich op als een alwetende gids die met groot enthousiasme zijn passie belijdt. (...) Met een prettig verhalenboek en uitdagende compilatie-cd blaast Bart Van Loo onze weifelende omgang met het Franse chanson nieuw leven in." (Peter Vanthyghem in De Standaard)
 • "Een boek van nostalgie, van een glimlach van herkenning en verbazing over de gelegde verbanden" (Kirsten Coenradie in De Telegraaf)
 • "Een boordevol en verrassend boek dat bulkt van de vergeten namen en verhalen"
  (Tine Hens in Focus Knack)
 • "Als een echte multitasker wandelt Van Loo tijdens zijn relaas over het Franse lied door Parijs en combineert hij de evolutie van het chanson met de Franse geschiedenis. Op die manier geeft hij de lezer een interessant en vooral verrijkende blik op Frankrijk. Voor wie een beetje vertrouwd is met de Franse cultuur is dit boek een waar spektakel." (Sarah Verhasselt, Cutting Edge)
 • "Chanson is een klein meesterwerk dat eigenlijk in het Frans zou moeten vertaald worden." (Jan Pollet, Ooteoote)
 • “Een fantastisch boek, leerzaam, knap geschreven en ontroerend. Wat mij zo raakt, is dat Bart Van Loo met veel liefde beschrijft hoe belangrijk een lied wel niet kan zijn. (…) Ik ga door dit boek met mijn vrouw een dag of zes door Parijs lopen want het is ook een goed reisboek. Reis je naar Spanje, zet dan onderweg de dubbel-cd op, maar ook als je naar Thailand gaat, neem het boek mee, het is ongelofelijk interessant, alleen al omdat Van Loo zo goed uitlegt dat de liedkunst over ons gaat én over de geschiedenis.” (Zanger Maarten van Roozendaal)

Meer pers? Klik hier.

 • "Hoe Bart Van Loos francofiele boek Chanson een hit werd", kunt u lezen in het gelijknamige artikel van Joost Houtman in De Morgen.

Chanson voorgesteld in "De Zevende Dag". Ivan De Vadder zingt mee.


 


Radiospot bij "Chanson"


"Ik haat Bart Van Loo" (Philip Feriks op de Nederlandse TV)

 

Een muzikale slalom door de Franse geschiedenis (Joos, Radio 1)
● download MP3 ●

Interview bij de Tros-Nieuwsshow (Radio 1, Nederland)
● download MP3 ●

Interview bij Kunststof (Radio 1, Nederland)
● download MP3 ●


bartvanloo