bartvanloo
bartvanloo
 

 

Ik lees, schrijf boeken en sta geregeld op een podium. Men noemt mij wel eens "een francofiel". Het gebeurt dat men ook het woord "bevlogen" in de mond neemt. Het is wat het is.

Momenteel werk ik aan mijn achtste boek en in januari 2017 ging mijn nieuwe voorstelling in première - in maart, april en mei 2018 volgt een herneming.

Laatste boek: Napoleon. De schaduw van de revolutie (november 2014), nieuw boek in voorbereiding (begin 2019).

 

Op de flap van mijn laatste boek formuleerde mijn uitgever het uiteraard in ronkende zinnen.

Schrijver en conferencier Bart Van Loo (1973) heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. In De Wereld Draait Door slaagt de francofiel er telkens in om Matthijs van Nieuwkerk met open mond te laten luisteren en in het theater trekt hij volle zalen. Maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk de auteur van de alom geprezen Frankrijktrilogie en van de bestseller Chanson. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.


De Zevende Dag formuleerde het simpelweg in 15 seconden (2017)




In haar docu had filmmaakster Ibbe Daniëls er een kwartier voor nodig (2016)


 

 

1. Meer details

Deze uit de zanderige ondergronden van de Vlaamse Kempen opgeschoten jongeman tracht sinds enige jaren naar godsvrucht en vermogen de Franse cultuur telkens weer langs andere sluipwegen te benaderen. Van Loo was jarenlang bestuurslid van PEN Vlaanderen en wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. Teksten van zijn hand verschenen in Knack, De Morgen, De Standaard, Tertio, De Leeswolf en Streven.

Zijn geprezen Frankrijktrilogie (Parijs retour, Als kok in Frankrijk en O vermiljoenen spleet!) werd in 2011 voor het eerst samengebracht in één vuistdikke band bij de Bezige Bij Antwerpen. Het eerste luik, Parijs retour (2006), vertelt het persoonlijke verhaal van jarenlang Frankrijk doorkruisen in de voetsporen van de grootste negentiende-eeuwse Franse schrijvers. Als kok in Frankrijk (2008) is een erudiet en humoristisch literair kookboek, dat gerechten uit romans samenbrengt met recepten uit kookboeken die rond dezelfde tijd verschenen. Op basis van dit boek schreef hij met Vitalski de theaterdialoog Oot kwisien literair dat ze samen op de planken brachten. In het derde deel, O Vermiljoenen Spleet! (2010) onderzoekt Van Loo de geschiedenis van schaamte, sex en de tirannie van de erotiek. Hij laat aan de hand van de Franse literatuur zien hoe onze blik op seksualiteit in de loop der eeuwen is veranderd. In 2016, tien jaar na het verschijnen van het eerste deel, verscheen deze uit te de kluiten gewassen trilogie in een handzame pocket.

In 2010 verraste de Vlaamse francofiel met Elsschot, Antwerpen en Coraline, waarin hij aantoont hoe je met het oeuvre van Elsschot een Française kunt verleiden. Een jaar later presenteerde hij zijn zoektocht naar de ziel van het Franse lied in Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk dat niet alleen veel lof kreeg in de pers, maar ook een breed publiek wist te bekoren. Tegelijkertijd verscheen bij EMI een door hem samengestelde dubbelcd met chansons (die goud werd) en zond Klara een 8-delige radioreeks uit op basis van zijn boek.

Verder volgden nog Bleu Blanc Rouge. Reis door Frankrijk in 80 vragen(2012) en Chanson illustrée, een geïllustreerde editie van de bestseller Chanson (2012). Van Loo stelde na de eerste compilatie-cd nog twee andere samen.

In het voorjaar van 2012 was hij een van de centrale gasten De Laatste Show, nadien werd hij opgevist door De Wereld Draait Door. Samen met Karl Vannieuwkerke trok hij in een rode Citroën DS door Frankrijk, een queeste naar de roots van de Ronde van Frankrijk, met ook aandacht voor literatuur, chanson en gastronomie: God in Frankrijk werd uitgezonden in 213.

In november 2014 verscheen Napoleon. De schaduw van de revolutie: twee tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis komen samen in een bevattelijke en meeslepende vertelling.

Met zijn conférences doorkruist hij Vlaanderen en Nederland. Zijn theatershow rond het Franse lied (met Eddy et les Vedettes) oogstte veel bijval. Samen met singer-songwriter Geert Hellings werkt hij momenteel aan een voorstelling over Napoleon (voorjaar 2017 in de zalen).

Uiteraard is hij ook in de weer met een nieuw boek.

 

2. INTERVIEWS

Je kunt hieronder enkele lange kranteninterviews lezen en uitgebreide radio-gesprekken beluisteren. Die verzameling groeit stilaan uit tot een alternatieve biografie.

 

PAPIER

* Over mijn dromen - in Trouw (2017)

* Over schrijven in de trein - in het NRC (2017)

* Uitgebreid gesprek in HP/De Tijd (2015) over literaire, muzikale en andere culturele voorkeuren. O.a. over lezen op het toilet, Simenon, Dumas, musea in Antwerpen, Ernst Lubitsch, Emile Claus, Brueghel, Billy Joel, Louis de Funès, Benoît Poelvoorde en Charles Aznavour.

* Biografische reportage - zoektocht naar de Kempische wortels in De Gazet van Antwerpen (2015)

* Uitgebreid interview in De Standaard (zomer 2013)

* "In zijn onderbewuste spreekt de Vlaming nog Frans" (De Morgen, januari 2013)

* "Ik heb me opgeofferd om duizenden bladzijden pornografie te lezen. Iemand moest het doen!" (Ché, 2012)

* "Mooie liedjes duren lang. Hoe Bart Van Loos francofiele boek Chanson een hit werd" (De Morgen, 2011)

* "Literaire kilometervreter" (De Telegraaf, 2007)

* "Zou iemand ooit gespierde kuiten hebben gekregen van literatuur?" (De Morgen, 2006)

*Voer voor (lettervr)eters! (Gazet van Antwerpen, 2004)

 

STEM

* Een uur doorpraten met Pieter van der Wielen in Nooit meer Slapen (VPRO, 2017)

* Over Dire Straits, Napoleon en co (Tijd voor Max, 2017)

* Interview door Griet Pauwels in de Paarse Zetel van de Gentse bibliotheek waarin alle boeken van Parijs retour tot Napoleon de revue passeerden (2015).

* Radio Urgent tekende voor een persoonlijk gesprek thuis (2015).

* Twee uur badineren en chansons luisteren met Kurt Van Eeghem (Klara, 2012)

* Interview Casa Luna (Nederland, 2012)

* Atypisch uurtje interview bij Nachtvluchten (Radio 1 Nederland, 2012)

* Op bezoek bij de Tros Nieuwsshow (Radio 1 Nederland, 2011)

* Stevig gesprek bij Kunststof(Radio 1 Nederland, 2011)

* Een uurtje verbale pingpong met Sven Speybrouck (radio 1, juli 2011)

* Met Theodor Holman over de Frankrijktrilogie (OBA live, 2011)

* Een verrassend uurtje converseren met Katelijne Boon (Klara, juni 2010)

* Een uur in gesprek met Stijn Meuris (Klara, zomer 2009)

 

3. PERS

  • "Dank Bart Van Loo voor zoveel en zo mooi gebundelde schoonheid en wijsheid uit Frankrijk." (Dorian van der Bremt in Knack)
  • "Formuleert schitterend! (…) Gepassioneerde literaire pelgrim."
    (NRC Handelsblad)
  • "Jaloersmakend mooi geschreven" (Philip Freriks)
  • "Bart Van Loo is een verteller die gedurige verwijzingen, speelse opmerkingen, grappige anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden samen met verhelderende inzichten aan zijn lezer bezorgt." (Kurt Van Eeghem)
  • "Zelden heb ik met zoveel belangstelling een boek gelezen, zo goed geformuleerd, zo rijk aan informatie." (Angèle Manteau)
  • "Bart Van Loo is een specialist in het vinden van andere invalshoeken op de literatuur. Verbluffend!" (De Standaard)
  • "Mocht de Franse cultuur ooit dreigen te bezwijken dan zal Bart Van Loo haar terstond animeren. (…) Zoals Obelix als baby in een ketel gevallen is, moet de jonge Bart Van Loo in een borrelende, schuimende ketel Franse cultuur zijn gevallen. Bart Van Loo, de Obelix van de Franse cultuur. Hoewel de fysieke overeenkomsten met diens vriend Asterix treffender zijn."
    (Willem van Zadelhoff)
  • "Met zijn driedelige Frankrijk-trilogie Eten! Lezen! Vrijen! en zijn recente Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk veroverde Bart Van Loo de harten van de Vlaming en stuwde hij de francofilie weer in de vaart der volkeren op. Van Loos welbespraaktheid heeft daar zeker toe bijgedragen.".
    (Dirk Leyman in De Morgen)
  • "Chanson is een klein meesterwerk dat eigenlijk in het Frans zou moeten vertaald worden." (Jan Pollet, Ooteoote)
  • “Podiumbeest in driedelig pak, waterval van feiten en weetjes, showmanship waar niets op af te dingen valt” (Knack)
  • "Onweerstaanbare mix van vaart, stijl en humor" (de Volkskrant)
  • "Als iemand het chanson kan redden dan is het Bart Van Loo" (NRC-Handelsblad)
  • Moet de formidabele Stromae het tij op zijn eentje keren? Nee, de fantastische Bart Van Loo zal hem daarin bijstaan. Het Franse ministerie van cultuur zou een standbeeld voor hem op zijn minst moeten overwegen." (schrijfster Annelies Verbeke)
  • "Rasverteller (...) Napoleon. De schaduw van de revolutie is narratieve geschiedenis van de boeiendste soort (Knack)
  • "Je ziet en ruikt Parijs, je hoort de guillotine vallen en de gewaden ritselen. Geschiedenis komt tot leven als in een roman". (De Standaard)
  • "Een heerlijke pageturner die iedereen zou moeten lezen" (de Volkskrant)
  • "Hoewel Van Loo een grote francofiel is, is van blinde adoratie geen sprake. Soms grijpt hij naar de pluim, maar regelmatig ook naar de zweep. Wat zijn aanpak uniek maakt, is zijn meeslepende schrijfstijl. Het is alsof je hem hoort praten bij De Wereld Draait Door: je blijft aan zijn lippen hangen." (En Route)


 

 

 



 
bartvanloo